Výstava Aleny Ladové, dcery Josefa Lady, může být ideální možností, jak v předvánočním shonu nasát trochu klidu. V malé Galerii Vyšehrad uspořádala rodina v čele se synem Josefem Ladou mladším výstavu 120 děl, zaměřených převážně na zimní tématiku. „I když jde o smutné výročí, rozhodli jsme se jako rodina mamince uspořádat v Praze výstavu. Po několika jednáních padl výběr na Galerii Vyšehrad. Ostatně nedaleko Vyšehradu strávila i svoje dětství,“ řekl Blesku syn, Aleny Ladové, Josef Lada mladší. Na výstavě kromě něj také výrazným způsobem spolupracovali i jeho synové, tedy vnuci Aleny Ladové.

Syn a vnuk Aleny Ladové:

Syn a vnuk Aleny Ladové
Autor: Michal Böhm

Vystaveno je 120 děl, které představují průřez její tvorbou. „Z celkového počtu je zde k vidění 91 obrazů, ilustrací a menších kresbiček, 14 knižních titulů, 11 rodinných fotografií, 2 legitimace, jedna busta a jeden originál od Josefa Lady, na kterém zvěčnil právě svoji dceru,“ vypočítal Lada ml. a dodal, že záměrně byly vynechány obrazy například s velikonoční tématikou, aby zůstala koncepce jednotná. „Všechny obrazy, které jsou zde k vidění, pochází z naší rodinné sbírky,“ doplnil.

Při prvním pohledu na obrazy Aleny Ladové se člověk neubrání vzpomínce na obrazy a hlavně ilustrace jejího otce, které zná z dětských knih. „Rozhodně nemůžeme říct, že by svého otce kopírovala, to v žádném případě, v jejích obrazech navíc můžeme jasně vidět její vývoj,“ vysvětluje Lada ml. A je to opravdu tak, jedna linka jsou ilustrace k dětským knihám, těch ostatně za svůj život více než dva tisíce, druhou jsou pak obrazy z padesátých a šedesátých let, které jasně reprezentují autorčin osobitý styl.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Aleny Ladové na pražském Vyšehradě Veronika Foltová

Na výstavě je k vidění i jedna zajímavost – kresby literárních a jevištních postav, které nakreslila svému manželovi Janu Vránovi k 36 narozeninám. „Na malých formách velikosti A5 tak najdeme třeba Kleopatru, Shakespeara nebo Annu Kareninu. Celkem jich vytvořila 46, nám se jich sem vešla poue menší část, ale i zde je vidět, jak její tvorba měla široký záběr,“ popisuje Lada ml. Je pravdou, že kostýmy a oblečení jednotlivých postav je naprosto detailně propracované a celek působí velmi pěkně.

Život Aleny Ladové

Akademická malířka, knižní ilustrátorka, scénografka a spisovatelka Alena Ladová se narodila 29. prosince 1925 v Praze v Podskalí, konkrétně v ulici V Ohradách, která dnes nese jméno jejího otce – Ladova. Po vypuknutí druhé sv. války spolupracovala na loutkovývh a kreslených filmech, bohužel poslední měsíce války přinesly Ladově rodině obrovskou tragédii. V únoru roku 1945 při náletu zemřela Aleny mladší sestra Eva, tehdy teprve šestnáctiletá. Jejich matka Hana se s touto tragickou ztrátou nikdy nesrovnala, a zemřela za pouhých šest let.

Alenin život po těchto tragických ztrátách byl ještě více spjat s jejím otcem Josefem Ladou, dokonce spolu bydleli v jedné domácnosti. „Tátův optimismus byl nezdolný přes všechno zlé, co ho v životě potkalo. Naučil mne mnoho dobrého a prospěšného pro život, naučil mne znát lidi i věci, rozumět jim a chápat je,“ napsala o svém otci v knize Můj táta Josef Lada.

V roce 1959 se Alena vdala za Jana Vránu, po dohodě si nechala své dívčí jméno, aby jméno Lada nadobro nezmizelo. Po té, co se jim narodil na začátku roku 1960 první syn, dostal jméno po svém dědečkovi – Josef Lada mladší.

Fotogalerie
30 fotografií

Kdy: od 24. listopadu do 8. ledna, úterý až pátek 13–18 hodin, sobota a neděle 10–18 hodin.

Kde: Galerie Vyšehrad

Vstup: Plné vstupné 60 Kč, zlevněné 40 Kč a rodinné 130 Kč