Ministerstvo zahraničních věcí chtělo ukázat české veřejnosti konflikt na Ukrajině z „masa a kostí“. Výstavu fotografií s názvem "Ukraine Shall Live!" slavnostně zahájil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) spolu s ukrajinským velvyslancem v Praze Jevhenem Perebyjnisem. Jedná se o set fotografií vybraných ukrajinských fotografů, které přibližují tragické události na Ukrajině související s ruskou agresí. Nechybí však ani naděje v podobě fotky mladé matky se svatozáří. 

„O barbarském útoku proti Ukrajině a ruských válečných zločinech často mluvíme, ale obraz, fotografie, dokáže nahradit tisíce slov,“ vysvětluje ministr zahraničí. Panely byly záměrně instalovány na chodník do veřejného prostoru. Lipavský chtěl, aby ministerstvo zahraničí komunikovalo s veřejností také vizuálně mimo zdi „Černína“. „Aby každý, kdo půjde okolo, včetně turistů v Praze, měl možnost vidět, co se odehrává na Ukrajině,“ dodává k výstavě. 

Válečný zločin

„Taková zkáza a takové utrpění se dějí několik set kilometrů od hranic Evropské unie. Není to někde daleko. Děje se tak skoro uprostřed Evropy,“ komentuje současné dění ukrajinský velvyslanec. Jak říká český ministr zahraničí, fotky zachycují „peklo“ po ruské agresi. „A válečné utrpení je záležitost univerzální, nepřenositelná. Na Ukrajině jsme byli svědky snahy se zbavit obyvatelstva jedné celé obce a to je něco nepředstavitelného,” sděluje Blesku Jan Lipavský. 

Východní sourozenec

„Rád bych zdůraznil, že Česká republika bude dále podporovat Ukrajinu tak, jak jsme ji podporovali doposud,“ stojí si za svým ministr. Jde například o vojenskou, humanitární a politickou pomoc. „Stejně vystupujeme i v rámci EU, NATO a stejně tak budeme vystupovat během našeho předsednictví v Radě EU,“ říká razantně. Česká republika nyní kandiduje do Rady pro lidská práva OSN na místo uvolněné Putinovým Ruskem, které soustavně lidská práva porušuje.  

Podle ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise sice už dva měsíce často slýcháme a vídáme zprávy o hrůzách páchaných Rusy na Ukrajině, ale občas se prý zdá, že to není reálné. „Že je to z nějakého sci-fi filmu nebo knihy, protože přece žijeme v 21. století a takové hrozné věci, které se dějí, si už ani neumíme představit,“ říká velvyslanec. Rusové podle velvyslance zabijejí, znásilňují a mučí obyčejné občany. 

„Chtěl bych moc poděkovat České republice, která je jedním z našich nejbližších přátel,“ děkuje velvyslanec. Naše země prý poskytla skoro nejvíce vojenského materiálu. „Česká republika určitě patří do pěti největších podporovatelů Ukrajiny z hlediska válečné pomoci,“ doplňuje Jevhen Perebyjnis.

Video
Video se připravuje ...

Zaútočí Rusové na Moldavsko? Hrozba potravinové krize a Slováček kritizuje výstavu exmilenky Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters

Fotogalerie
36 fotografií