Ředitel soutěže a předseda I. plaveckého klubu otužilců Praha Tomáš Prokop ČTK řekl, že voda měla před závodem 3,4 stupně, od noci klesala teplota s každou hodinou. Účastníci tak mohou usilovat o otužilecké výkonnostní stupně. To je možné jen v takzvané ledové vodě, tedy vodě o teplotě do čtyř stupňů Celsia. Teplota vzduchu v centru Prahy byla v neděli minus šest stupňů Celsia.

Dvě tratě

Měřená soutěž na 750 metrů je Memoriál Františka Venclovského, dvě tradiční kondiční tratě mají 100 metrů jako Memoriál Štěpána Poláka a 300 metrů jako Memoriál Oldřicha Lišky. Soutěže se zúčastnili plavci z České republiky, Slovenska, Polska, Německa, Británie, Rakouska, USA a Ruska.

Nejstarší účastnicí je seniorka

„Plavu již tři roky, začal jsem ještě před covidem,“ řekl ČTK před startem Hanuš Provázek, který dnešní studenou vodu bere jako výzvu a poplave nejdelší trať. Oblékl si dvě plavecké čepice stejně jako jeho přítelkyně Andrea. Ti, kdo si při plavání ve studené vodě neponořují hlavu, nosí dokonce kulicha, hlavou totiž z těla odchází nejvíce tepla, doplnil. Nejstarším plavcem je dnes Blanka Vyskočilová z Hradce Králové, které je 82 let, nejmladším účastníkem je desetiletá Kateřina Rejzková z Holoubkova.

Mezi aktivními účastníky je několik přemožitelů kanálu La Manche včetně Abhejali Bernardové, která kanál pokořila v rámci unikátního ultratriatlonu – po přeplavání úžiny pokračovala jízdou na kole do Chebu a odtamtud do Prahy běžela. Bernardová navíc předloni úspěšně dokončila takzvanou Oceans Seven – náročnou výzvu pro dálkové plavce, jejíž splnění zahrnuje překonání sedmi průlivů na sedmi kontinentech.

Na soutěžní 750 metrů dlouhé trati zvítězila mezi ženami sedmadvacetiletá dálková plavkyně Lenka Štěrbová, která předtím závod vyhrála již sedmkrát. Mezi muži zvítězil Jiří Polanský (1978).

Loňský rok nezhatil ani covid

Loni se akce konala navzdory protipandemickým opatřením, když ministerstvo zdravotnictví pro ni učinilo výjimku. Voda měla před rokem 5,8 stupně, teplota vzduchu byla 1,8 stupně a zaplavalo si 260 otužilců. Také letos se mohou účastnit jen lidé po prodělání nemoci covid-19, ti, kdo jsou očkovaní, nebo za určitých podmínek po předložení negativního PCR testu.

Tradice

První vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě, tehdy pod vedením samotného Alfreda Nikodéma, se konalo v roce 1923. Za první ročník pod názvem Memoriál Alfreda Nikodéma se považuje akce z roku 1947. Otužilci si dnes připomněli, že letos 30. července uplynulo 50 let od zásadního milníku, kdy v roce 1971 František Venclovský jako první Čechoslovák překonal kanál La Manche.

Video
Video se připravuje ...

Dech beroucí video: Petr se potopí do ledové vody a plave pod ledem! (2017) David Vencl

Fotogalerie
13 fotografií