Díla Jiřího Koláře jsou ve sbírkách Musea Kampa zastoupena opravdu velkým počtem, hned po Kupkovi je počet jeho děl druhým největším. Může za to především jeho přátelství s Medou a Janem Mládkovými, jejichž nadace spravuje Museum Kampa. Po své smrti velkou část svých děl odkázal právě jim a nyní má veřejnost šanci po dlouhých sedmi letech zhlédnout jeho zajímavá díla.

Výstava v Americe

„Manželé Mládkovi měli s Jiřím Kolářem opravdu vřelý vztah. Vzájemně si velmi často dopisovali, dokonce máme i jejich korespondenci. Meda okamžitě rozeznala obrovský talent Jiřího Koláře a začala ho usilovně podporovat,“ říká předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil. „Meda se navíc zasloužila o takřka neuvěřitelnou věc. V 70. letech minulého století se jí podařilo uspořádat Jiřímu Kolářovi výstavu v newyorském muzeu Guggenheim,“ dodává Pospíšil.

Díla na tuto výstavu v New Yorku pečlivě vybíral sám Kolář a část z nich se podařilo Medě Mládkové získat do své sbírky. „Stejná díla, která Kolář sám vybral jako to nejlepší pro výstavu v Americe, mohou návštěvnici vidět na naší výstavě,“ řekl Jiří Pospíšil. Zajímavé bezesporu je i to, že Kolář byl také velkým sběratelem umění. Se svojí manželkou měli rozsáhlou sbírku. „Když přemýšlel, komu po své smrti sbírku odkáže, rozhodl se část věnovat Národní galerii, ale větší část odkázal právě našemu Museu,“ zdůraznil předseda správní rady.

Jiří Kolář patří bezesporu mezi nejvýznamnější výtvarníky 2. poloviny 20. století, jeho díla jsou pravidelně vystavována v zahraničí. Poslední výstava nedávno proběhla v rakouském Řezně. „Postupně se jeho díla zhodnocují a jasně se ukazuje, jak byl geniální při práci na svých papírových kolážích. Navíc vytvořil velké množství nových technik jak zpracovávat papír. I ty jsou k vidění na naší výstavě,“ dodal Pospíšil.

Spolupráce s Pražskou plynárenskou

Výstava není složená jen z děl, která má ve svých sbírkách Museum Kampa. Na výstavě participuje i městská společnost Pražská plynárenská, která má také poměrně rozsáhlou sbírku Kolářových děl. „Jiří Kolář je jednou z nejvýznamnějších osobností českého poválečného umění. Kolářovy práce – v čele se souborem Kalendář, který bude v Museu Kampa také k vidění – představují zlatý fond naší sbírky. Výstava dává divákům možnost lepšího pochopení mnohovrstevnatosti Kolářova díla a jsme rádi, že je to možné i díky našim zápůjčkám,“ uzavírá Martin Pacovský, šéf společnosti Pražská plynárenská.

Fotogalerie
11 fotografií