Výstava chce přiblížit osobu Magora Jirouse skrze jeho svět, nikoliv postavu a vzhled. „Existuje hodně fotografií Jirouse jako člověka, ale prostředí, ve kterém žil, už tolik známé není,” sdělil Blesku autor děl a dlouholetý kamarád Abbé Libanský. Ze zhruba šedesáti zarámovaných fotek jich jen několik zachycuje Ivana Jirouse. Zbytek se soustředí na místa a předměty, které odkrývají básníkovu podstatu.

Výstavu navíc doplňují tři artefakty. Prvním je židle pokálená od holubů, dalšími dvěma artefakty jsou psací stroje. Doprovází ji také díla jeho manželky. „V malém sále jsme udělali malou výstavu z kreseb Juliany Jirousové, která malovala krásné obrázky s převážně křesťanskou tématikou,” popisuje kurátorka Nadia Rovderová. Její malby působí jako protipól ke komplikované povaze Ivana Jirouse. Zároveň tvoří část jeho světa.Výstava končí 25. listopadu. Následně se budou fotografie prodávat.

Poprvé tváří v tvář

Abbé Libanský se s Ivanem Jirousem poprvé setkal v polovině 70. let v jedné z vyšehradských hospod. „Magor byl naprosto dominantní a výrazná osobnost. I v hospodském prostředí trčel z davu ‘underošů’ (lidí z undergroundového prostředí, pozn. red.),” vzpomíná na setkání Abbé. Jednalo se prý o alfa samce. Ať byl kdekoliv, člověk ho nemohl přehlédnout.

„Na jedné straně se choval jako hlučný agresivní opilec, ale jeho druhou půlku osobnosti tvořil citlivý jemný a hluboce věřící básník. Přeskakoval z jedné polohy do druhé,” popisuje svého kamaráda fotograf. Čím více pil, tím více se prý dostával z figury jemného básníka a velmi citlivého člověka do až muklovského surovce, který si nenechal nic líbit a hlasitě se hlásil o své místo.

Radostné vzpomínky

„Moje oblíbená historka se váže ke klasické situaci, která nastávala, když jsme spolu chodili na kafe,” vypráví Abbé, který je podle svých slov labužníkem, dávajícím si v kavárně espresso a nic jiného. Když má chuť na více kafí, vypije na posezení tři espressa. „Na to byl Magor alergický, to on nesnášel. Vždycky na mě řval: ‘dej si pořádný kafe ty zasranej bonviváne a nepij tři malý kafíčka za sebou’,” směje se Abbé Libanský.

Oblíbený exemplář

Je těžké vybrat pouze jednu fotku, o které by člověk mohl říci, že jí dává přednost přede všemi ostatními na výstavě. Abbému se nicméně velmi líbí oficiální portrétová fotka Ivana Magora Jirouse vedle jeho oblíbeného pampeliškového vína, které si sám dělával.

„Tato fotka o něm hodně vypovídá. Myslím si, že na ní má svou typickou tvář. Tohle je magor, jak ho znali všichni na konci sedmdesátých let,” říká. Kurátorce výstavy se zase mimo několik jiných obrázků líbí fotka vajíčka. „Tváří se, jako by nevědělo, proč ho fotograf do galerie dal,” směje se.

Kde: Artinbox gallery, Perlová 3.
Kdy: Úterý až čtvrtek od 16 až 18.
Vstupné: Volné.

Video
Video se připravuje ...

Artinbox Gallery a její výstava Deset let bez Magora Jan Dařílek

Fotogalerie
57 fotografií