V loňském roce oslavila VFN 230. výročí svého vzniku. K tomuto jubileu se vedení nemocnice rozhodlo oslovit reportážní fotografku Alžbětu Jungrovou, aby zachytila, co se děje za dveřmi čekáren nebo na operačních sálech jednotlivých oddělení. Běžný chod nemocnice však narušila pandemie koronaviru a mnoho standardní péče bylo odloženo, další oddělení na čas zanikly, aby z nich mohly vzniknout oddělení covidová. U všeho Jungrová byla a navíc se rozhodla, že v reportáži bude pokračovat minimálně do konce roku.

Záznam pro budoucí generace

„Ráda bych zaznamenala pro příští generace úroveň zdravotní péče a nasazení všech zaměstnanců nemocnice. Vývoj jde ve zdravotnictví strašně rychle kupředu a já bych ráda vytvořila záznam, který tu zůstane a který si budou moct prohlédnout lidi i třeba za 100 let,“ řekla na vernisáži Alžběta Jungrová.

„Všechny mé reportáže byly emočně náročné, ale ve světě je vždy člověk jen krátkou chvíli, týden fotí a pak letí pryč. Práce ve VFN pro mě byla mnohem intenzivnější, mohla jsem sledovat různé osudy dlouhodobě,“ dodává fotografka.

Jungrová je známá tím, že neváhá na dobrý záběr čekat i několik hodin. V době pandemie navíc musela dodržovat všechna opatření, stejně tak jako lékaři a sestry byla hodiny v ochranném obleku, respirátoru a rukavicích. „Ráda bych touto cestou poděkovala všem zaměstnancům VFN, jak mě mezi sebou přijali. Pracovali na hranici svých možností, přesto se ke mně chovali velice mile. Snažila jsem se, aby si na mě na oddělení zvykli, respektive zapomněli, že tam vůbec jsem, pak teprve vznikají ty nejlepší fotografie,“ vypráví Jungrová, která fotografiemi chce vzdát hold všem zdravotníkům, především za jejich obrovské nasazení a laskavý přístup, který měli ke všem pacientům.

„Minulý rok vygeneroval spousty silných příběhů a jsem opravdu rád, že je Alžběta Jungrová zaznamenala prostřednictvím svých fotografií. Já osobně vnímám naši nemocnici jako instituci, která by nejen měla co nejlépe léčit pacienty, ale měla by mít i nějaký společenský přesah. Proto jsem rád, že se nám daří realizovat různé kulturní aktivity jako je třeba tato výstava,“ uzavřel ředitel nemocnice David Feltl. Výstava bude na Karlově náměstí k vidění do 31. srpna.

Jungrová má za sebou desítky reportáží. Fotila ozbrojené děti v pásmu Gazy, překupníky drog v Pákistánu, brodila se ropným bahnem na největším vrakovišti tankerů v Bangladéši i největší skládkou odpadu v Kambodži. Za reportáž o překupnících drog na afghánsko-pákistánských hranicích dostala čestné uznání Czech Press Photo.

Fotogalerie
25 fotografií
Reportážní fotografie z VFN jsou k vidění na Karlově náměstí
Autor: Veronika Foltová