Kvůli pandemii koronaviru jsou nejen veškerá muzea uzavřená. To samozřejmě platí i pro Národní zemědělské muzeum v Praze, které už během první vlny některé své aktivit přesunulo do online prostoru. Návštěvníci ale tamním zaměstnancům chybí, a tak se rozhodli, že pro ně připraví něco navíc. Zabavit děti během lockdownu, zvlášť když ani nechodí do školy, je pro nejednoho rodiče tvrdý oříšek. Proto dvojice lektorů, kteří v muzeu běžně připravují program pro školy, vymysleli zámkovou venkovní hru s názvem Skryté poklady Letenských sadů.

Zajímavosti z historie

Hra svým obsahem chce přiblížit méně známé zajímavosti z okolí Letné. „Díky hře se lidé například dozvědí, že Letenskou stráň v minulosti pokrývaly rozsáhlé vinice. Historie mnohých z nich se začala psát ještě dříve, než král Karel IV. rozkázal pražské okolí štěpením vinné révy zušlechtit. nebo že přímo na Letnou vedly první jezdící schody,“ vysvětlila pro Blesk tisková mluvčí muzea Jitka Taussiková

Pokud si lámete hlavu, co znamená „zámková hra“ sami autoři to pro Blesk vysvětlili. „Chtěli jsme se odlišit od všech těch únikových nebo kolokačních her, proto jsme naši hru vytvořili na principu zámků. Abyste ji úspěšně absolvovali, musíte na několika stanovištích odemknout zámek, abyste se mohli ve hře posunout,“ vysvětluje jeden z autorů Jan Malý.

Stačí chytrý telefon a nadšení

Hra samotná začíná na nedaleko Strossmayerova náměstí a celkově čítá 5 úkolů. K jejímu úspěšnému absolvování stačí chytrý telefon, tužka, papír a chuť se dozvědět něco nového. „Na začátku je nutné se do hry přihlásit pomocí QR kódu, který je k nalezení na našem webu, poté už můžete postupovat podle mapiček, které se vám v telefonu zobrazí,“ vysvětluje druhý z tvůrců Matěj Vavříček.

Hra zabere zhruba hodinu a půl a je určená spíše pro starší děti od 12 let výše. Podle tvůrců se ale dají zapojit i ti mladší. „U každého stanoviště je třeba objevit schránku, to je, myslim, ideální zábava právě pro ty mladší děti,“ řekl Vavříček.

Naprogramovali ji sami

Oba pánové za běžného provozu provádějí po muzeu školní skupiny a organizují také letní tábory. Covid jim ale všechny tyto aktivity přerušil, proto se rozhodli svého volného času smysluplně využít. „Kontakt s našimi návštěvníky nám chybí, chtěli jsme využít volného času, a tak jsme se rozhodli vytvořit tuto hru,“ vysvětlují. Pánové nejenže přišli s konceptem hry samotné, ale zvládli ji během 2-3 měsíců i sami naprogramovat.

Letná ale nezůstane jediným místem, kde se podobná hra z pera těchto autorů objeví, podle svých slov plánují další ve Stromovce nebo v Divoké Šárce. Ty ale budou časově náročnější, podle autorů by měly zabrat zhruba 3 hodiny. „Bude to místo výletů, když se teď stejně nikam nesmí,“ uzavírají.

Fotogalerie
2 fotografie