Organizátoři z PechaKucha oslovili 10 kaváren v širším centru Prahy. Projekt nazvali PechaKucha Night Prague Window Gallery a ve výlohách umístili 24 uměleckých děl vybraných malířů, sochařů, designérů nebo architektů, zkrátka těch, kteří se za 15letou historii na této platformě prezentovali.

K projektu vznikla mapa, díky které lze všechny zapojené kavárny obejít třeba v rámci víkendové procházky. Každé dílo visící v některé z kaváren je popsáno, u popisku se navíc nachází i QR kód, který zájemce odkáže na záznam vystoupení autora či autorky na PechaKucha Night Prague (PKNP). U každého vystavovaného díla tak mohou zájemci zhlédnout sedm minut dlouhý záznam, kdy autor promluvil ve speciálním formátu 20 obrázků x 20 vteřin na PKNP.

Výstava pomáhá jak umělcům tak kavárnám

Projekt začal 11. února a vystavená díla zůstanou v kavárnách až do 11. března. „Než se budeme moci opět potkat naživo při další pražské PechaKucha Night, cítili jsme potřebu něco dělat. Využili jsme proto prázdné výlohy pražských kaváren, které jsou nyní nucené fungovat v omezeném provozu, a přeměnili je na výstavní prostor. Za patnáct let konání PKNP na ní promluvilo nespočet inspirativních osobností ze všech tvůrčích oborů, několik z nich jsme oslovili, a zapůjčili si jejich díla, která jsou nyní po Praze k vidění. Některá navíc vznikla přímo pro tento účel,” vysvětluje organizátorka Jana Kostelecká.

Organizátoři tak chtějí podat pomocnou ruku nejen kavárnám, kterým tento druh výstavy může přilákat nové zákazníky, ale i samotným umělcům. Nejenže mají šanci po dlouhé době vystavovat, dokonce se za tak krátký čas podařilo i jedno dílo i prodat. „Jedno z děl autorky Adély Marie Jirků vystavené v kavárně Kaaba se prodalo! Autorka ale obratem dovezla nový obraz,“ napsali organizátoři na sociální sítě.

Díla lze zakoupit

Znamená to tedy, že je celá výstava prodejní? „Většina vystavených děl je prodejná, záleží na konkrétním díle a domluvě s autorem. Pokud by někdo z kolemjdoucích měl zájem o některé z vystavených děl, ať kontaktuje organizátory a ti ho propojí s autorem,“ řekla Blesku PR manažerka PechaKuchy Kateřina Sochací.

V rámci výstavy návštěvníci ale neuvidí jen obrazy, těšit se můžou na fotografie, sochy nebo užité umění. „Ve vinohradském Bistru 8 je k vidění návrh lavičky a osvětlení designérská dvojice Herrmann & Coufal. Jen o pár kroků dál, v bistru Bullerbyn bude možno prohlédnout vázu LOVE designéra Jakuba Berdycha, vedlejší výloha patří ukázce spolupráce architektky Markéty Gebrian a české značky Braasi Industry, do třetí výlohy je nainstalován model věže IDA architektonického studia H3T architekti,” vyjmenovává Sochací.

Historie

Projekt PechaKucha vymysleli a uvedli v život roku 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham. PK vytváří prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků, divadelníků, filmařů a muzikantů na jednom místě v jednom čase. Každý mluvčí má pro svůj výstup 20 obrázků a každý z nich může komentovat v maximální délce 20 vteřin; 6 minut a 40 vteřin ho tak dělí od nástupu jeho následovníka. V Praze se PechaKucha koná již patnáctým rokem. Audiovizuální archiv všech vystoupení je přístupný online na stránkách platformy.

Fotogalerie
22 fotografií