Galerii založil stejnojmenný sedmičlenný spolek fotografů 400 Asa, ve kterém společné hodnoty i vidění světa sdílejí fotografové Karel Cudlín, Jan Dobrovský, Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Jan Mihaliček, Tomki Němec a Martin Wágner. Galerii chtěli otevřít už letos na jaře, ale lockdown jim udělal čáru přes rozpočet.

A právě Jan Dobrovský, který je jedním z nejbohatších Čechů, jehož majetek odhaduje Forbes na 5,2 miliardy korun, celkovou rekonstrukci trafostanice inicioval. „Prostor téhle bývalé trafostanice je pro galerii jako stvořený. Původně jsme chtěli otevírat už letos na jaře. Ale asi týden před otevřením byl vyhlášen lockdown. Pak byly prázdniny. Otevírat galerii o prázdninách je úplný nesmysl a teď to zase vypadá, že nás zanedlouho čeká další lockdown. Tak jsme se rozhodli na nic nečekat a galerii otevřít,“ řekl při zahájení Dobrovský.

Část výtěžku půjde na podporu samoživitelek

„Nechtěli jsme otevírat pouze klasickou výstavou, tak jsme se rozhodli, že to pojmeme jako charitativní prodej a půlka z výtěžku poputuje do nadace Nory Fridrichové a polovina půjde na provoz galerie. Tento prodej začne v pátek 18. září a potrvá přesně týden,“ dodal Dobrovský.

Každá z fotografií stojí 30 tisíc a budoucí majitel se může s autorem domluvit na velikosti podle svého vlastního uvážení. Společným tématem všech fotografií je anděl, a to proto, že nesamotná galerie se kousek od smíchovského Anděla nachází. Každý z fotografů spatřuje anděla v něčem jiném, proto mohla vzniknout tato unikátní charitativní výstava. „Každý z vás má jiný obyvák, proto jsme se s autory takto domluvili. Tyto krásné fotky by totiž měly viset v obyváku,“ řekla Fridrichová.

Video
Video se připravuje ...

Kousek od Anděla se v budově bývalé trafostanice otevřela nová galerie s názvem 400 Asa Gallery Veronika Foltová

Nora Fridrichová v rámci své nadace pomáhá rodičům samoživitelům, během lockdownu tato nadace organizovala ve spolupráci s online obchody s potravinami nákupy jídel pro matky i otce samoživitele a hodlá v tom pokračovat i nadále. „Mám obrovskou radost, že v současné době jsou na účtu naší nadace už 4 miliony korun a díky tomutu prodeji budeme moct nákup doručit ještě více rodinám,“ řekla Fridrichová.

Připomněla také, že se během karantény objevila spousta podvodníků, kteří se na vlně solidarity ostatních chtěli také přiživit. „Mám informace, že některé nadace evidují až 70 % podvodných žádostí. My však pomáháme konkrétním rodinám, se kterými jsme v dlouhodobém kontaktu, proto se můžu zaručit, že finance budou opravdu vynaloženy tam, kde je potřeba,“ upozornila.

Trafostanice patřila k lázním

Trafostanice původně sloužila budově přilehlých secesních lázní. Ty stály v ulici Kováků na pražském Smíchově až do roku 1989. Po té byla budova lázní včetně okolních budov zbouraná. Původně v těchto místech měl vést Strahovský tunel. Od tohoto plánu se ale ustoupilo, a tak trafostanice zůstala jako taková vzpomínka na doby minulé.

Fotogalerie
14 fotografií