Pražské Benátky byly kvůli koronavirové krizi zavřené prakticky 3 měsíce. Až v pátek 3. června, po uvolnění všech vládních opatření, znovu otevřely své brány veřejnosti. „My jsme samozřejmě mohli s postupným uvolňováním otevřít dříve, ale jsme soukromá firma, takže žijeme jen z vlastních prostředků. Když jsme spočítali náklady a očekávané výdělky, zjistili jsme, že by to pro nás bylo skoro likvidační,“ popsal těžkosti minulých měsíců Zdeněk Bergman, zakladatel Pražských Benátek a převozník.

Krize se neobešla bez propuštění

Bergman také Blesku sdělil, že se 3měsíční koronakrize neobešla bez propouštění. „Měli jsme asi stovku zaměstnanců, bohužel některé jsme museli propustit, i když snad jen dočasně. Zatím žijeme z nějakých rezerv, nejsem vůbec schopen říct, jak dlouho může trvat, než se vrátíme ke starým pořádků. Rok? Možná dva? Těžko říct… i proto jsme s otevřením čekali až na prázdniny. Doufám, že Češi do Prahy přijedou opravdu na dovolenou, stejně tak jako jezdí do Paříže nebo Milána a ne jen na otočku,“ doufá.

V duchu histrorie 

Vypravit se na plavbu do Pražských Benátek rozhodně stojí za to. Do tradičních dřevěných člunů se nastupuje přímo pod jediným zachovalým obloukem Juditina mostu (ten stál na stejném místě jako dnes Karlův most, pozn. red.) „Návštěvníci do člunů nastupují v místě s neuvěřitelným geniem loci. Zároveň je to nejstarší veřejně přístupné místo v celé Praze a my v rámci našich plaveb pod ním dokonce proplouváme,“ láká návštěvníky Bergman.

Video
Video se připravuje ...

Pražské Benátky znovu otevřely veřejnosti své brány Veronika Foltová

Během plavební trasy si návštěvníci vyslechnou zajímavý výklad o pražské historii přímo od kapitána lodi. Kromě pohledů na Pražský hrad, Staré Město a Čertovku,  je k vidění nejstarší pražský vodoteč Bradáč. Jedná se o kamennou plastiku vousatého muže, která byla umístěna na posledním oblouku Juditina mostu, těsně vedle pilíře v mostním tělese. Pražany byl nazván „Bradáč" právě pro svou vousatou tvář. První zmínky o tomto vodoteči jsou známé už z 15. století

V dřívějších dobách se podle Bradáče Pražané poznali, kdy už je hladina Vltavy příliš vysoko a je třeba vzít nohy na ramena. „Jakmile se voda dotkne spodních částí Bradáčových vousů, tu již Vltava vystupuje ze svých břehů a je nejvyšší čas, aby se lidé, kteří bydlí v nejnižších částech při vodě, stěhovali pryč od řeky. Začne-li voda dosahovat až k hubě Bradáče, vystupuje Vltava ze svých břehů a zaplavuje ulice na staroměstské straně řeky. Konečně, zatápí-li vltavská voda i Bradáčovu hlavu (pleš), mohou se lidé na Staroměstském náměstí vozit na loďkách,“ píše se v kronikách.

Pražské Benátky a Muzeum Karlova mostu jsou otevřeny každá den od 10 do 18 hodin. A v rámci vstupenky na projížďku lze navštívit i Muzeum Karlova mostu, kde je zaznamenaná celá historie jeho výstavby.

Fotogalerie
46 fotografií