Pracovníci Národního archivu ve svých fondech nashromáždili od sametové revoluce různé poklady. Nyní je ukazují na výstavě Havel na Hrad, příběh roku 1989. Ta probíhá v budově Národního archivu na pražském Chodovci.

Z výstavy Havel na Hrad - Příběh roku 1989. Návštěvníci se mohou seznámit s řadou zajímavostí, jako třeba Havlův počítač, jeho osobní spis, stejnokroj, který vězni v té době nosili.
Autor: Martin Přibyl

Petice hvězd

Revoluční rok 1989 nezačal pro našeho prvního polistopadového prezidenta dobře. Na jedné z demonstrací, která odstartovaly tzv. Palachův týden,  byl 16. ledna zatčen a odsouzen k osmi měsícům za mřížemi. Petici za jeho propuštění adresovanou tehdejšímu předsedovi vlády Ladislavu Adamcovi podpořila později řada osobností. Na jednom dokumentu se tak sešly podpisy Gabriely Vránové (†78), Jiřiny Bohdalové, Elišky Balzerové, Petra Haničince (†77), Hany Maciuchové (73) ,Havlovy budoucí manželky Dagmar Veškrnové a Josefa Abraháma. 

Zvláštní cela

Kromě toho mohou návštěvníci vidět třeba Havlův počítač, který mu zabavila StB, nebo vězeňský mundúr, který tehdy musel obléci i Havel. „Máme tu i plánek speciální cely, která byla pro Václava Havla vybudována. Později o ní Havel řekl, že zeje prázdnotou a čeká na Dubčeka či Jakeše,“ popsala kurátorka výstavy Zora Machková. Havel takto žertoval během hovoru s Alexandrem Dubčekem (†70). 

Proti směru času

Expozice má celkem devět oddílů, které jsou uvedeny Havlovými citáty i velkoplošnými fotografiemi, které se vážou k jednotlivým tématům. Uspořádány jsou proti směru hodinových ručiček, návštěvník se tedy symbolicky vrací do minulosti. 

Počítač, který Havlovi zabavila StB.
Autor: Martin Přibyl

Víte, že...

Pobyt ve vězení Václavu Havlovi velmi zhoršil zdraví. Za komunistů tam dohromady strávil pět let, výstava ukazuje i jeho fotky ve vězeňské nemocnici.

Kde: Národní archiv, Chodovec.
Kdy: Denně od 6. listopadu do 12. prosince.
Za kolik: Zdarma.

Fotogalerie
22 fotografií