Galerie 1 v součinnosti se Spolkem přátel Kamila Lhotáka (SPKL) uspořádala pro srpen tematickou výstavu malířských děl Kamila Lhotáka. Ta ukazuje průřez tvorby českého velikána poetického malířství se sklonem k perfektnímu realistickému zachycení nejrůznějších událostí a scenerií. Výstava je pojmenovaná symbolicky: Léto Kamila Lhotáka.

Ukázka celoživotní tvorby

Expozice je rozprostřena po třech prostorných sálech galerie, která je díky proskleným stěnám za dne velice dobře osvětlená i bez umělého osvětlení. K vidění je nejen několik desítek původní Lhotákových obrazů, ale také i ukázka jeho knižních ilustrací. Jeho umná ruka ozdobila například některá vydání Dobrodružství Toma Sawyera či Huckleberryho Finna od Marka Twaina, Panoptikum města pražského či knihu Dědeček automobil.

Na co ale současná výstava láká především, jsou právě originály Lhotákových maleb, které zapůjčily nejrůznější galerie či soukromí sběratelé. S ohledem na to, že malíř byl za svého života velmi činný, jedná se pouze o reprezentativní, byť rozhodně ne zanedbatelný vzorek. „Návštěvníci mohou vidět například Lhotákovo Léto ve Stromovce, jeden z jeho nejdražších obrazů,“ uvedl pro Blesk.cz Evžen Škňouřil, tajemník SPKL, který prozradil, že se do budoucna chystá i Lhotákova monografie s tematikou vzdušných balonů, které Lhoták s oblibou maloval.
Video
Video se připravuje ...

V Galerii 1 se přes srpen vystavuje průřez tvorbou významného malíře Kamila Lhotáka. David Zima

Výstava zachycuje prakticky autorovo celoživotní dílo. K vidění jsou obrazy ze 30. let, kdy Lhoták začínal, ale průběžně napříč stoletím se návštěvník seznámí s jeho bohatou tvorbou až do konce 80. let, kdy stvořil své poslední obrazy. Zájemci uvidí jeho fascinaci moderní technikou, která se postupem let neustále progresivně měnila. Z jeho obrazů jsou ve velice detailních proporcích ztvárněny letadla, lodě, horkovzdušné balony, bicykly nebo vlaky či pražská zákoutí, která malíř ztvárnil s příslovečným básnickým půvabem.

Umělecká díla ke koupi

Kdo by chtěl mít Lhotákovo dílo doma, ten si na výstavě rovněž přijde na své. V nabídce jsou totiž jeho obrazy formou AROP, které představují dokonalou reprodukci jeho obrazů na plátně. Na výběr jich je hezkých pár desítek. K tomu je k dispozici ještě jeden originál Kamila Lhotáka, a to obraz Dílna z roku 1972. Zájemce se ale musí připravit na astronomickou částku 3 300 000 korun.

Ke koupi jsou pak také určená díla z řad soudobých umělců, kteří se ke Lhotákovu odkazu hlásí. Jedná se o díla, která malíři přihlásili do soutěže Pocta Kamilu Lhotákovi. „Soutěží jsme usilovali o to, aby se mladí autoři nechali inspirovat Lhotákovou poetikou,“ upřesnil Škňouřil. „Zejména tím ale usilujeme o to, aby se padělatelé Lhotákova díla podepisovali svým vlastním jménem, a nepřiživovali se tak na něm.“
Obraz Dílna je z roku 1972. Jedná se o originál, který je určený k prodeji - zájemce bude stát přes 3 miliony korun.
Autor: David Zima

Obrazy přihlášené do soutěže jsou rovněž určeny k prodeji. Za zmínku stojí především obraz Emmy Srncové Vzpomínka na Karla Lhotáka, který je největší a zároveň nejdražší z nich. „Na něm je vyobrazen Kamil Lhoták se svou paní, u kola, s obláčky – krásně to charakterizuje jej i jeho tvorbu,“ přibližuje tajemník. „Paní Srncová souhlasila s tím, že kdyby se našel zájemce o obraz, který jinak patří mezi její rodinné stříbro, že by byla ochotna jej prodat.“ Jeho cena činí 390 tisíc korun.

Život a dílo malířského velikána

Holešovický rodák Kamil Lhoták se narodil 25. července 1912. V mládí prodělal obrnu, což jej poznamenalo na celý život tak, že kulhal. Ačkoliv vystudoval právnickou školu, už během svých studií si vybral dráhu umělce, kdy bedlivě maloval. V roce 1942 byl jedním ze zakládajících členů významné Skupiny 42. Už tehdy jeho dílo vzbudilo značnou pozornost. Údajně i Pablo Picasso obdivoval jeho tvorbu.

Každý rok údajně namaloval desítky obrazů. Velice plodným zůstal malíř až do svých posledních dnů, kdy sice nemaloval tak často, zato neméně kvalitně. Několik obrazů z 80. let, které výstava nabízí k potěšení oka návštěvníkova, budiž toho důkazem. V roce 1990 namaloval svůj poslední obraz – Meteor padá do moře. V tomtéž roce se jeho životní cesta uzavřela, když 22. října ve svých 78 letech zemřel. Za svůj život stihl namalovat a vytvořit více než 2 000 obrazů.

Jelikož velice často Lhoták vystavoval právě v Praze 1, bylo mu při příležitosti vernisáže této výstavy uděleno čestné občanství Prahy 1 in memoriam, které převzal Lhotákův syn Karel.

„Kamil Lhoták během svého velmi plodného a bohatého života namaloval na 2 000 obrazů, zhruba 600 grafik, 18 000 ilustrací pro více než 500 knih a 10 000 kreseb,“ vysvětlil při té příležitosti starosta Prahy Oldřich Lomecký (TOP 09), který čestné občanství předával. „Zároveň uspořádal velké množství výstav a díky synovi Kamilovi, vnučce Haně a Spolku přátel Kamila Lhotáka jejich počet stále a dodnes roste.“

Kdy: do 25. srpna, úterý – pátek v čase mezi 10-12 a 13-18, o sobotách mezi 10-14.
Kde: Galerie 1, Štěpánská 47.
Za kolik: Zdarma.

Fotogalerie
26 fotografií