Už 2. ročník výstavy soudobých umělců Prague Art Cocktail probíhá přes léto v galerii U Zlatého kohouta, která je k nalezení poblíž stanice metra Můstek. Především přes léto příjemně chladné prostory nabízí umělecká díla předních českých i zahraničních umělců. Nalezneme tu zastoupení například Švýcarska, Lucemburska nebo Ameriky.

Akty, krajinky, zátiší a abstrakce

Jak už sám název výstavy napovídá, její náplň je skutečným koktejlem nejrůznějších uměleckých druhů a forem. Výtvarná díla, která jsou zde k vidění, spočívají v klasických olejomalbách, grafikách, fotografiích či akvarelových obrazech. „Zabýváme se výstavami zahraničních umělců v Čechách a naopak českých umělců v zahraničí,“ přiblížil účel výstavy Prague Art Cocktail Jiří Macht, kurátor výstavy.

Video
Video se připravuje ...

Akty, krajinky, zátiší i abstrakce. Taková je výstava Prague Art Cocktail. David Zima

„Letošní výstavy se zúčastnilo 23 umělců, z nichž 11 je z ciziny,“ prozradila Zuzana Křováková, ředitelka Arista Art, která výstavu pořádá, a zároveň jedna z vystavujících. „Velmi si vážíme toho, že pozvání na výstavu přijali rovnou dva brazilští umělci. Třeba Gustavo Amaral přiletěl s předstihem, ale na letišti mu zaměnili zavazadlo s obrazy,“ vysvětluje ředitelka. „Do poslední chvíle trnul hrůzou, jestli dorazí do začátku vernisáže.“

Umění na doma

Celá výstava je až na výjimky prodejní. Ceny se přitom pohybují od 2 900,- Kč až po astronomických 248 000,- Kč. Právě tolik stojí nejdražší dílo, kterým je velkoformátový obraz Jiřího Jirsy, jenž na něm ztvárnil býka při corridě.

Nejdražší umělecké dílo stojí 248 tisíc korun. Jeho autorem je Jiří Jirsa.
Autor: David Zima

„Jaký malíř, takové dílo,“ vysvětlil k inspiraci pro Blesk.cz autor díla se smíchem. „Ten obraz je v podstatě o životě, ačkoliv tak nevypadá. Napovídá o tom, že nemusí být věci tak, jak se na první pohled zdají. To, co se zdá v životě být ztracené, může být zároveň důstojné,“ popsal Jirsa.

Dalším z pozoruhodných výtvarných děl, kterých je k vidění cca 100, jsou dvě fotografie aktů vyvolané na 180 let staré negativy, které fotograf Jiří Macht získal z ateliéru Alfonse Muchy. „Hraji si s rovinou mezi kýčem a uměním,“ uvedl Macht ke své tvorbě. „Snažím se ale tu hranici nepřekračovat a neuchylovat se k té kýčovitosti.” Macht je zároveň autorem dalšího pozoruhodného díla, a to je cyklus vyfocených dild, které jsou stylizačně domalované do podoby evokující anděly. Z českých zástupců jsou dále k vidění Martin Šárovec, Michal Škopa a jeho street art, abstrakce Zuzany Křovákové či symbolistická tvorba Moniky Gründler. A mnoho dalších.

Kde: Galerie U Zlatého kohouta, Michalská 430/3, 110 00 Staré Město.
Kdy: Do 24. srpna, od pondělí do soboty otevřeno 12-18 hodin.
Za kolik: Zdarma.

Fotogalerie
37 fotografií