28. června 1914 byl v Sarajevu spáchán atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este. Kvůli tomu vyhlásilo 28. července téhož roku Rakousko-Uhersko válku Srbsku, které bylo spojencem Ruska, to zase Francie, ta pro změnu Anglie… a válečná mašinerie se dala do pohybu a zavlekla celý svět do krvavé války.

Válečná spolupráce Čechů s Francouzi

Hned zkraje války musely rukovat tisíce Čechů do armády Rakousko-Uherska. Ale ještě v letních měsících roku 1914 zaznamenala náborová kancelář cizinecké legie ve Francii 400 Čechů a Slováků „na dobu trvání války“. Tím se začala psát kapitola československých legionářů, kteří bojovali za svobodu vlasti.

Výstava „Československé legie za Velké války“ je věnovaná zejména československým legiím na území Francie. Její výklad sahá však mnohem hlouběji do středověku. Už k roku 1346 totiž zmiňuje účast českého krále Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku, kdy podporoval francouzské vojsko v boji proti Angličanům během stoleté války.

Desítky výpravných fotografií

Neveliká expozice je především fotografická.Na výstavě návštěvníci můžou vidět dobové fotografie legionářů z archivů francouzského ministerstva obrany či Československé obce legionářské,“ vysvětlila projektová manažerka Francouzského institutu v Praze Tereza Dvořáková. K vidění je 22 velkoformátových fotografií a další desítky fotografií menších formátů. Ty přitom nebyly dosud jinde publikované.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Československé legie za Velké války je k vidění v Galerii 35. David Zima

Z nich může zájemce leccos vyčíst z běžného života československých legionářů. V jakých podmínkách žili, čím vším museli projít, aby vůbec přežili a vrátili se do vlasti, i jejich kratochvilné momenty. Zajímavostí jsou i malby věhlasných umělců Františka Kupky a Otto Gutfreunda.

Součástí obrazové části jsou i dvě výkladové tabule, které informují například o prvním padlém československém legionáři, kterým byl v prosinci 1914 teprve šestnáctiletý Lumír Březovský. Návštěvníci také uvidí, jak přišla slavná rota „Nazdar“ ke své symbolické vlajce ztvárňující českého lva s korunkou na hlavě.

Dobové předměty

Dále jsou k vidění čtyři prosklené vitríny, které vystavují dobové předměty vojenského života. Prohlédnout si tak můžete kleště na ostnatý drát, které se hodně využívaly na západní frontě, zásobník s patronami, bajonety, příbor, metály a další propriety. V určité časy se na plátno promítá i dokumentární film o generálu Maurici Pellém, který se stal 1. náčelníkem Hlavního štábu čs. branné moci.

Součást oslav 100 let od vzniku republiky

Výstavu v prostorách Francouzského institutu v Praze iniciovala a organizovala Československá obec legionářská k výročí vzniku republiky. Otevřena byla 11. července a potrvá do 4. září. Podle pořadatelů je její návštěvnost spíše nárazová. Navštěvují ji především Češi, ale chodí i cizinci, nejčastěji právě Francouzi.

Kde: Galerie 35 ve Francouzském institutu v Praze, Štěpánská 644/35.
Kdy: pondělí–sobota od 10 do 19 hodin. Výstava potrvá do 4. září.
Za kolik: zdarma.

Fotogalerie
21 fotografií