Zatím nemůžeme k případu říci, za jakých okolností ke střelnému poranění hlavy vojáka došlo, je to předmětem šetření,“ sdělil mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Jindřich Plescher.

Jisté je zatím jen to, že případ nijak nesouvisí s tím, že ve Vyškově v pondělí nastoupily k výcviku aktivní zálohy. „Jedná se o příslušníka zabezpečovacích jednotek přímo z Vyškova,“ vysvětlil Plescher.

Voják je v kritickém stavu

Stav zraněného vojáka je vážný. „Vezla ho posádka s lékařem na urgentní příjem do FN Bohunice. Jeho stav byl kritický,“ řekla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Podle armády byla rodina informována a jsou jí k dispozici vojenský kaplan a vojenský psycholog. „Problémům u vojáků se snaží předcházet psychologická,  duchovní služba a humanitní služba,“ doplnil mluvčí Generálního štábu.

Před necelým rokem ve stejném vojenském areálu zemřel nadporučík M. H. (†43) a vážné poranění oka utrpěl nadrotmistr M. R. (37). Explodoval jim granát, když se z něj snažili vytvořit maketu pro výcvik nováčků.


VIDEO: Ke zranění vojáka a dvou lidí došlo i loni na Dni armády, když se parašutista netrefil do vymezeného prostoru.

Video
Video se připravuje ...

Parašutista se na Dni armády netrefil do vyhrazeného prostoru a zranil sebe a dva lidi. Aktu.cz