„Nechceme předbíhat ani spekulovat. Konkrétní příčiny výbuchu bude možné určit až na základě šetření, které provádí na místě za dozoru státního zástupce Vojenská policie,“ řekl ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle ministerstva obrany nešlo o úmyslný čin nebo útok a další exploze nehrozí.

Zraněný nadrotmistr: Úspěšná operace oka 

Zraněný rotmistr M. R. má za sebou operaci oka na oční klinice Fakultní nemocnice v Brně. „Jednalo se o náročnou operaci, šlo o střepinové poranění. Dopadla úspěšně,“ konstatoval mluvčí zdravotnického zařízení Pavel Žára. To potvrdil i Pejšek. „Zaplať pánbůh to vypadá, že voják nebude mít trvalé následky,“ řekl.

Co přesně se v podzemí budovy využívané Vojenskou policií v úterý před 9. hodinou dopolední odehrálo, bude známo v řádu týdnů. Oba muži byli zkušenými vojenskými policisty s letitou praxí. Krajský státní zástupce, který případ dozoruje, zakázal jakkoliv průběh vyšetřování komentovat.

Vzkazy na sociálních sítích

Sociální sítě po neštěstí zaplavila řada dojemných vzkazů od profesionálních vojáků i záložáků. „Ten hrozný pocit, když sedíte v kanclu a slyšíte rány a řeknete si, kdo na ty dveře od výtahu tak bouchá a ona se mezitím udála tragická věc,“ svěřil se na Facebooku jeden z vojáků, který se v úterý ráno nacházel v areálu Vojenské akademie.

Video
Video se připravuje ...

Vojenská policie střežila od úterního rána po explozi ve sklepení administrativní budovy všechny přístupy k areálu Vojenské akademie ve Vyškově. Od středy se zdejší režim vrátil do normálu. Zdeněk Matyáš

Soustrast rodině mrtvého vyslovili přes sociální sítě vojáci z aktivních záloh 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic. „Zasíláme v době této tragédie upřímnou soustrast rodině usmrceného vojáka a pokud možno brzké uzdravení zraněného vojáka bez dalších následků,“ zveřejnili na Facebooku.

Škola už funguje

Vojenská akademie ve Vyškově po úterní explozi už funguje v normálním režimu. Na událost reagovaly armádní špičky. „Rád bych zároveň ujistil veřejnost, že všichni příslušníci Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov a frekventanti kurzů jsou v pořádku. Jejich blízcí nemusí mít důvody k dalším obavám,“ prohlásil náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář.

„Výbuch ve Vyškově je nešťastná událost, kterou je třeba důkladně vyšetřit. Předčasné závěry nejsou na místě. Je mi líto zmařeného života,“ řekl v reakci na událost ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Fotogalerie
7 fotografií