Trávíte léto s dětmi v Praze a nevíte kam je vzít? Jedna z možností se vám otevírá ve Chvalském zámku v Horních Počernicích. V jeho atraktivním prostředí totiž vznikla výstava Zámek, nůžky, papír, která potrvá až do 26. srpna. Otevřeno má až na výjimky denně.

Papírem se nešetřilo

Jak už název výstavy napovídá, je celá věnovaná především tvorbě za papíru. A pozor, nejsou to jen vystřihovánky, které si může koupit a poslepovat každý šikovný. Vystaveny jsou totiž různé modely v životní, nebo téměř životní velikosti, dle vlastního návrhu. K vidění je tak kupříkladu unikátní model motorky Harley-Davidson, nebo bicykl. Zároveň se na několika místech ukážou i práce mladých studentů, kteří vytvořili různé modely staveb, a to do nejmenšího detailu.

Unikátem výstavy je rovněž „roztahovací“ papírová lavice, která budí patřičnou pozornost každého, kdo výstavu navštíví. „Je totiž plně funkční, dá se na ní sedět,“ vysvětlila produkční zámku Anna Herianová. „Už takto navštívila 16 výstav, a na její podobě už je to malinko znát,“ dodává k tomu, že nevypadá zrovna „jako nová“.

Domorodé masky ze všech kontinentů

Spojovacím motivem celé výstavy jsou pak papírové masky v nadživotní velikosti, které vytvořil výtvarník Gilbert Contim. Návštěvníci se také seznámí s jejích účelem v daných domorodých kulturách, i o jejich vývoji a symbolice. Například proč se v Indii zrodila v Indii představa boha se sloní hlavou a čtyřmi pažemi, nebo jak se Mayům podařilo vtěsnat tři věky lidského života do jedné masky. Masek v různých velikostech a s vysvětlivkami je na výstavě celkem 12.

Kde se vzal papír a co s ním?

Masky, modely z kartonu v nadživotní velikosti i modely vystřihovánek, co dalšího výstava nabízí? Předně se člověk dozví i něco z historie papíru a jeho využití, jak se postupem věků vyvíjel. Organizátoři také lákají na interaktivní prvky. Těch není příliš, a ty, které v ní jsou obsažené, zas až tolik interaktivní nejsou.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Zámek, papír, nůžky, sází na vystavené papírové modely i historii papíru. Děti se také dozví i něco o recyklaci. David Zima

Řeč je o několika tabulích, které formou osvětlených ploch zobrazí, po zmáčknutí příslušného tlačítka, co se děje (nejen) s vyhozeným papírem při recyklaci. K dispozici je populární i fotostěna pro nejmenší, kteří se mohou nechat zvěčnit v hasičském obleku při požáru. Papírem tvůrci výstavy opravdu nešetřili, protože je pro děti připraven i na vyzkoušení tvorby vlastních masek, nebo pro psaní husím brkem. K dispozici jsou i různé hry.

Obdiv nad pílí a trpělivost

Paní Marie Knotková (72) z Horních Počernic byla jednou z prvních návštěvnic výstavy. „Vyhrála jsem vstupenku díky své básni v Zámeckém rýmobraní,“ vysvětlila. „A jsem jen ráda, protože ta výstava opravdu stojí za návštěvu. Je překvapující a ohromná.“

Nejvíce ji zaujaly díla mladých studentů. „U mladých by člověk nevěřil, že si i při dnešní uspěchané době najdou nejen čas, ale i píli a trpělivost něco takového sestavit a zpracovat do titěrných detailů,“ nezastírá údiv i obdiv.

Kde: Chvalský zámek, Na Chvalské tvrzi 857, (kousek od autobusové zastávky Chvaly)
Kdy: Do 26. 8. (s výjimkou 5. – 8. 7., kdy bude zámek zavřený) denně od 9 do 17.
Za kolik: Základní vstupné činí 70,- Kč, snížené 40,- Kč, rodinné 190,- Kč.

Fotogalerie
48 fotografií