Podle GHMP by součástí rekonstruovaných veřejných prostor metra nebo jeho nových stanic měla být umělecká díla, která jsou specifická pro dané místo a formulují potřeby i vize současné doby. Předmětem soutěže Světlo pro metro a součástí veřejné zakázky v rámci programu Umění pro město je vedle návrhu uměleckého díla i zpracování projektové dokumentace v součinnosti s GHMP, DPP a zhotovitelem rekonstrukce stanice, dodání uměleckého díla, jeho instalace a zprovoznění.

O vítězi soutěže rozhodla pětičlenná odborná porota. „Cílem společného soutěžního dialogu bylo nalézt návrh uměleckého díla, který bude pracovat se světlem, hovořit současným vizuálním jazykem a zároveň bude organicky zapojen do rekonstruovaného prostoru jednoho z nejvytíženějších uzlů pražského metra,“ uvedl k soutěži primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09). Porota přihlížela také k technickému řešení realizace díla, jeho následné údržbě a udržitelnosti v náročném provozu.

Doplnění mozaiky

Vítězná instalace na čelní stěně podchodu bude zaznamenávat pohyb cestujících, a reflektovat tak přítomnost. „Formát a styl díla oživuje a rozšiřuje existující mozaiku - Bitvu u Sokolova, vytvářejíc tak most mezi historií a současností metropolitního prostoru,“ uvedl autor návrhu Poš. Stropní konstrukci nad vestibulem stanice Florenc opravuje dopravní podnik kvůli jejímu poškození korozí po povodních v roce 2002, kdy voda natekla i do metra.

Fotogalerie
16 fotografií