Informace o příjezdech nejbližších spojů se na panelech zobrazují podle skutečné polohy vozidel. Každý vůz má v sobě GPS. Informace se pak na panel přenáší prostřednictvím městské datové platformy Golemio, která dodává informace také do mobilní aplikace PID lítačka.

„On-line informace v podobě velkoplošných panelů viditelných z celého prostoru nástupiště jsou umisťovány na nejvytíženější zastávky nebo tam, kde dochází k častým nepravidelnostem a cestující potřebují aktuální informace o příjezdech spojů v reálném čase,“ uvedl Drápal.

Kde už jsou?

Ropid má vysoutěženo dalších 150 panelů, které nechá na zastávky namontovat v příštím roce. Přidělá je městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se o zastávky stará. „Postupně se mohou lidé s digitálními informačními prvky setkat také ve významných autobusových terminálech, které má Ropid ve své správě. Od konce roku 2022 je jimi osazen terminál Černý Most a ještě do konce letošního roku přibude také na autobusovém nádraží Roztyly,“ dodal Drápal.

V posledních týdnech přibyly panely na autobusových zastávkách Budějovická, Anděl, Spojovací nebo Brumlovka. Již delší dobu se s nimi mohou cestující setkat také na Dejvické, Želivského, Bohdalci, Nádraží Radotín, Kolejích Strahov nebo na terminálu Černý Most.

Fotogalerie
6 fotografií