Architektonická podoba fontány pracuje s čtvercovými obrysy reflektujícími podobu modernistické architektonické koncepce sídliště i veřejných prostranství na Ládví. Autorem je architekt Viktor Tuček mladší, který je synem hlavního architekta Ďáblického sídliště. V uplynulých letech se objevily úvahy o jejím odstranění, proti čemuž se postavila mimo jiné část místních obyvatel.

Fontána je součástí odborníky ceněného sídliště Ďáblice. Na obnově fontány a okolí spolupracuje radnice s magistrátem a se sousedním obchodem Penny Market. „Na rekonstrukci fontány se městská část před lety domluvila s místními občany ze spolku Krásné Kobylisy a posléze došlo k uzavření memoranda se společností Penny. Investice do fontány a celého okolí se rozdělila. Firma zaplatila rekonstrukci fontány podle našeho zadání a Praha 8 a hlavní město se postarají o revitalizaci okolí,“ uvedl místostarosta Tomáš Hřebík (STAN).

Odborníci kompletně vyčistili a obnovili poničený žulový plášť fontány, který byl zároveň natřen nátěrem proti graffiti. Dovnitř fontány byly namontovány nové technologie. Trysky díky tomu budou naprogramovány na několik variant fungování a mohou být podsvíceny barevnými odstíny. Fontána dokáže také reagovat na změnu počasí a má prvky proti ucpání odtokových kanálků. Ovládat ji bude možné ovládat i na dálku.

Obnova náměstí

Městská část v současné době připravuje obnovu centra náměstí Ládví v okolí fontány. V první polovině prosince dělníci dokončí pokládku žulové plochy a okolního rámu odpočinkové zóny. „Chystáme se také okolí fontány osadit vylepšenými lavičkami. Definitivní dokončení se plánuje na polovinu příštího roku, kdy se upraví okolní zeleň. Chceme kolem fontány vysadit záhony trvalek na štěrkopískovém podloží, které dotvoří estetický dojem celého prostoru,“ uvedl Hřebík.

Fotogalerie
13 fotografií