Pochod šel po oznámené trase po magistrále a skončil zhruba po hodině před Národním muzeem. Původně se měl uskutečnit již v září, avšak magistrát zakázal účastníkům jít po magistrále a trasu jim povolil jen po chodnících. Organizátoři se proto obrátili na soud, který jejich námitce vyhověl. „Rozsudek soudu nám v pondělí dorazil. Máme teď dva týdny na přípravu kasační stížnosti,“ řekl ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Úterní pochod šel po magistrále jedním pruhem a bez zablokování provozu. „Standardně jsme zkoordinováni s policií. Shromáždění se tedy uskuteční obdobně jako ta před prázdninami,“ uvedl před zahájením dnešní akce Hofman.

Na kreslení nedošlo

Ekologičtí aktivisté chtěli již 12. září pochodovat po magistrále z Bubenské ulice k Národnímu muzeu, kde plánovali blokovat dopravu kreslením na vozovku. Magistrátní odbor živnostenský a občanskosprávní jim však tehdy přikázal uskutečnit průvod podél magistrály po chodnících a v místech, kde nejsou, jít po náhradní trase mimo vytíženou komunikaci. Rovněž uložil zdržet se plánovaného blokování dopravy před muzeem.

30 kilometrů v hodině

Aktivisté začali s pořádáním pochodů po dopravních tepnách v Praze 1. března a zatím jich byly téměř dvě desítky, většinou na magistrále. Požadují plošné snížení nejvyšší povolené rychlosti v metropoli na 30 kilometrů v hodině, což má snížit emise a zvýšit bezpečnost v ulicích. Zástupci vedení Prahy argumentaci odmítli s tím, že se nebrání omezení rychlosti v rezidenčních oblastech.

Fotogalerie
8 fotografií