„Pavilon by mohl stát zhruba do prosince,“ uvedla starostka městské části Jana Plamínková (STAN). Podle dřívějších vyjádření zástupců slivenecké radnice je nynější kapacita školy ve Slivenci téměř zcela naplněna. Navýšit kapacitu školy měla nástavba stávajících školních pavilonů o třetí nadzemní podlaží.

O výstavbě provizorního kontejnerového pavilonu na volném pozemku za školní tělocvičnou následně rozhodli zastupitelé proto, že plánovaná nástavba se při vyřizování potřebného stavebního povolení setkala s nesouhlasem některých dotčených obyvatel městské části.

Zelená střecha

Radnice vyhlásila zakázku na výstavbu kontejnerového pavilonu na konci března. Cenu tendru tehdy odhadla na 30 milionů korun bez DPH. Soutěže se zúčastnila jediná firma.

Společnost CUBESPACE, která vyhrála vypsanou veřejnou zakázku, připraví dokumentaci pro vydání společného povolení a provedení stavby a v sousedství stávajících školských budov postaví dvoupodlažní pavilon s ocelovou konstrukcí a ozeleněnou střechou. V novém objektu bude šest tříd, dva kabinety, sociální zařízení a šatny.

Napěchovaná kapacita

V městské části Praha-Slivenec, která je na jihozápadě hlavního města a zahrnuje katastrální území Slivenec a Holyně, žijí zhruba 3000 obyvatel. Základní a mateřskou školu ve Slivenci, kterou zřizuje radnice, může nyní podle informací na webu radnice navštěvovat 400 školáků a 152 předškoláků. Školní areál tvoří historická budova školy z roku 1899 a několik pavilonů. V roce 2017 se otevřela tělocvična a v roce 2019 byla postavená nová kontejnerová školka v ulici Frančíkova.

Nedostatek míst ve školách a školkách je v metropoli problém, s nímž se potýkají zejména okrajové městské části v Praze. Novou školu za 650 milionů korun bude stavět třeba Březiněves. Nový školní pavilon by se měl stavět například v pražských Lipencích.

Video
Video se připravuje ...

K tabuli půjde.. české školství! Jak to vypadá ve škole v Příbrami? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií