Celkem 70 milionů korun navíc si slibuje vedení vršovické radnice od zdánlivě nepopulárního kroku – zvýšení daně z nemovitosti. „Bohužel jsme od předešlých vedení zdědili výrazně schodkový rozpočet a spoustu restů. Musíme tak dělat rozhodnutí, která jsou pro nás i veřejnost nepříjemná,“ odůvodnila to starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA).

Finanční prostředky by kromě narovnání rozpočtu měly dále putovat do oprav, rekonstrukcí či výstavby školních budov. Z hlediska kapacit školských zařízení totiž Praha 10, stejně jako jiné městské části, pokulhává. „Spravujeme čtyřicet budov základních a mateřských škol v průměrném věku 50 - 100 let a v péči o ně máme minimálně dvacetiletý deficit v hodnotě téměř jedné miliardy korun,“ uvádí starostka.

Necelých 100,- Kč měsíčně

V praxi toto opatření spočívá v navýšení sazby daně z 10 na 20 Kč/m². „U průměrného padesátimetrového bytu bude nová výše daně vycházet na 84 korun měsíčně, což znamená zvýšení o 42 korun,“ vysvětluje místostarosta pro majetek Petr Beneš (Piráti). Jednat by se nicméně mělo pouze o dočasné řešení, které by trvalo nejpozději do roku 2023.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>