Plány na jeho rekonstrukci a pozvolné znovuvzkříšení kolovaly na vysočanské radnici už delší dobu. Až teprve roku 2019 se však od slov došlo k činům. V polovině roku se totiž poblíž hostince rozestavily stavební buňky, pověření pracovníci začali s prací. „I když se v první polovině prázdnin zatím jen bouralo,“ uvádí web Prahy 9.

Autorem rekonstrukce je architekt Ivan Drobný. Jeho úkolem je navrátit vnější podobu hostince do jeho původního stavu z roku 1837. Naopak na interiéru pracuje architekt Jan Bouček, který jej hodlá vyzdobit moderními prvky v doplnění s těmi původními. Už se také ví, jaké plány má radnice s hostincem nadále: „Objekt U Brabců bude mít dvojí funkční využití – vedle vlastního restauračního provozu také nabídne prostor pro společenská a kulturní setkávání,“ uvádí radniční web.

Genius loci starého Proseku

Jedno z nejmalebnějších stavení, které se nachází jen těsný kousek od sídlištní zástavby Proseku, vzniklo v roce 1837 na prosecké návsi. Dlouhá léta plnilo funkci hostince i pomyslného centra kulturního života na Proseku. Koncem 20. století budova už sloužila jako sklad barviv a laků.

Zchátralý objekt v rukou soukromníka byl nakonec před několika lety určen k demolici, nicméně radnice Prahy 9 budovu odkoupila a hodlá jí za zhruba 50 milionů korun vdechnout nový život. První krůčky k tomu již byly učiněny.

Fotogalerie
12 fotografií