Šlechtova restaurace ve Stromovce má za sebou desítky let smutného období. Kdysi slavný letohrádek, který sloužil jako zázemí pro honitby pořádané v Královské oboře, začal po druhé světové válce chátrat. Následně na přelomu 70. a 80. let dvakrát vyhořel. Místo se zavřelo a začali ho obývat bezdomovci. Ve Šlechtovce se rozkradlo, co šlo. Budova dostala následně zabrat během povodní roku 2002, výstavba tunelu Blanka jí v další dekádě narušila statiku.

„Jsme tu nyní zhruba dva roky. První rok byl složitější, nacházela se spousta nálezů, probíhaly průzkumy. V současnosti je už objekt staticky zajištěn, má hotovou střechu, dokončují se omítky. Jsou hotové technologie, rozvody elektřiny a topení a proběhly přípravné práce pro kašnu,“ uvedl k rekonstrukci jednatel společnosti Pracom Jan Munzar. Součástí areálu jsou nyní ještě nově vznikající přístavby, zároveň bude docházet k drobným úpravám interiéru na základě požadavků nového provozovatele restaurace.

Nádherná „grotta“

Součástí interiéru letohrádku je také krásně zdobená „grotta“ neboli umělá jeskyně. „Je to jedna z nejcennějších věcí, která se v objektu nachází. Je to zdobný prvek, ve kterém bude umístěna kašna s vodopádem a který bude jemně nasvícený. Je to ozdoba, která nemá v Praze obdoby,“ dodal Jan Munzar, podle kterého je v současnosti reálné, že Šlechtova restaurace otevře brány veřejnosti příští rok v květnu či červnu.

Nádherná grotta ve Šlechtově restauraci
Autor: Tonda Tran

Vzpomínky pamětníka

Návštěvu Šlechtovy restaurace si nenechal ujít Karel Šlechta, který je posledním žijícím pamětníkem života ve staré Šlechtovce, kde žil do svých 8 let. „Posledním provozovatelem byl dědeček. Můj otec Václav Šlechta byl prokurista restaurace, tedy jakýmsi zaměstnavatelem. Je pro mě úžasný pocit tu být, protože jsem se do těchto míst dostal po 70 letech. Dřív jsem se sem nedostal,“ řekl pro Blesk.cz Karel Šlechta, který se těší, že se restaurace obnoví a že se do ní vrátí život.

Pamětník původní restaurace zavzpomínal na konkrétní zážitek. „Dědeček měl systém inkasa od číšníků, kteří dostali určitý počet barevných korálků. Každý korálek, který číšník odevzdal na výčepu, něco znamenal. Žlutý pivo, červený limonádu, černý kávu. My jako děti jsme ty korálky třídili. Vlastně jsem pracoval už ve svých šesti letech,“ prozradil s úsměvem Karel Šlechta, který jedním dechem dodal, že to vlastně pro něj byla jen hra.

Vinohradský pivovar

Součástí novinek ze Šlechtovy restaurace je odhalení nového provozovatele restaurace. Vedení města vybíralo z celkem deseti oslovených subjektů, které kromě schopnosti vést gastronomický provoz mají také zkušenosti s pořádáním kulturních akcí. Vítězný Vinohradský pivovar hodlá na místě provozovat klasickou restauraci s pivem, nealkoholickými nápoji, kávou a vymazlenou českou kuchyní.

„Cenová politika má být založena na tom, aby se sem lidé chtěli opakovaně vracet, aby to měli jako cíl svého výletu, ne jako povinnou zastávku, protože tu nic jiného není,“ sdělil za pivovar Jan Korselt, jeden ze spolumajitelů. Podle něj se na místě počítá i s pořádáním kulturních akcí, ale v tuto chvíli ještě není možné přesně určit v jakém rozsahu. Zájem ale bude na provázanosti s okolními institucemi, se kterými má pivovar dobré vztahy. Mezi ně patří Akademie výtvarných umění (AVU) nebo pořadatelé Metronome Festivalu.

Fotogalerie
19 fotografií