Městská část Praha 12 v současnosti není zapojena do systému zón placeného stání. Z toho důvodu se do zdejších ulic sjíždějí přespolní řidiči, aby zde odstavili své vozy a dál do centra metropole jeli pomocí MHD. Například na Sofijském náměstí však tato praxe komplikuje situaci: je tu pošta a obchody, lidé, kteří si tu chtějí jen krátce vyřídit nutné záležitosti, pak nemají kde zaparkovat.

Proto rada městské části odsouhlasila změnu, která vstoupí v platnost v pátek 16. srpna. Asi pětina všech zdejších parkovacích míst se promění na krátkodobá stání, kde bude od 8:00 do 16:00 hodin možné zaparkovat pouze na maximálně tři hodiny.

Řidiči pro využití těchto míst musejí mít za oknem parkovací kotouč, který se dá pořídit v papírnictví nebo na radnici v Pískové ulici. Jak místní úřad dále poradil, zákon nijak konkrétně parametry parkovacích kotoučů neuvádí. Pokud do nich tedy šoféři nechtějí investovat, mohou věc řešit pouhým papírkem s viditelně napsaným časem zaparkování. Obdobný systém už téměř dva roky funguje u modřanské polikliniky.