Unikátní sochy a malby hostí Galerie pod radnicí na pražském Žižkově. Architektka a výtvarná umělkyně Marie Jiřičková tu vystavuje keramické sochy, tapisérie a netradiční šperky.

V Galerii pod radnicí na Žižkově vystavuje Marie Jiříčková i Milena Šoltészová.
Autor: MČ Praha 3
Například socha Jákobův sen vystihuje jednu z poloh autorčiny tvorby – oslovení duchovním odkazem příběhu. „Další inspiraci autorka nalézá v přírodě a africkém umění. Portrét černošské dívky Mamadu dominuje mezi sochami s archetypy lidské tváře, zvířat a nádob s vytříbenou barevností a geometrickou abstrakcí,“ popsala tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Autorka se vyznačuje také velmi osobitým stylem, který se promítá do gobelínů a miniatur v podobě rozmanitých šperků se smyslem pro detail a kompozici.

Sochařka vytvořila i sochu sestry Jiřího Bradyho

Marie Jiřičková přetvořila také několik výtvarných děl do architektury. Její díla jsou tak k vidění v soukromých i veřejných sbírkách v České republice i v zahraničí. Umělkyně je také autorkou známé reliéfní sochy dívky Hany, sestry Jiřího Bradyho. Tu umělkyně vytvořila v roce 2005 na dům rodiny Bradyových v Novém Městě na Moravě.

„Na výstavě můžete vidět výběr mých prací od 60. let po současnost. Věnuji se klasickým technikám hlubotisku – suché jehle, leptu a leptu s akvatintou. V 60. letech jsem se věnovala spíše figurálním tématům, to vznikly například díla Chodci a Běžec. V současnosti mě více zajímá krajina,“ vysvětlila svou techniku malířka Milena Šoltészová. 

Inspiruje ji také poezie jako například dílo Židle, autora Kristiana Morgensterna či Mrak zvíře od R. M. Rilkeho. Stále znovu se autorka navrací k námětu zátiší. „Mám ráda staré předměty poznamenané častým používáním a nesoucí svědectví lidské činnosti,“ uzavřela malířka.

Výstava Kořeny života potrvá do 30. 11. Návštěvníci se na díla mohou podívat v pondělí a středu od 8 do 18 hodin, v úterý a čtvrtek pak od 8 do 16 hodin a v pátek od 8 do 14 hodin.

Podívejte se na fotografie z výstavy:

Fotogalerie
22 fotografií