Už od roku 2002 pořádá žižkovská charita akci Strom splněných přání. Původně vznikla jako podpora lidí, kteří byli zasaženi před 14 lety záplavami. Od té doby posílá sdružení každý rok vánoční dárky dětským domovům, domovům důchodců, ale třeba i chudým dětem na Ukrajině.

Jak to funguje?

„Vše funguje na jednoduchém principu. Vždy několik týdnů před Vánocemi si na koncertu v žižkovském Atriu zájemci vyberou některé z vánočních přání potřebných v podobě andílka s textem přání. Po jeho zakoupení a zabalení je předají dobrovolníkům, kteří dárky následně rozvezou těm, pro které jsou určeny. Pomoc, kterou můžete poskytnout, je přímá,“ píše Farní katolická Charita Žižkov na svých webových stránkách.

Letošní Vánoce bude charita pomáhat především Domovu sv. Vincenta de Paul v Dolním Podluží, kde se nachází maminky s dětmi v těžkých životních situacích. Díky domovu tak mají šanci se postavit opět na vlastní nohy a vzpamatovat se ze situací, které by samy nezvládly.

Podpora dětí, důchodců i těhotných žen

„Stejně tak chce organizace potěšit dárkem obyvatele Charitativního domova pro duchovní ve Staré Boleslavi, kde dožívají ti, kteří celý svůj život pomáhali jiným,“ popsala činnost charity redakce žižkovských Radničních novin.

Mezi další skupiny, které žižkovská charita podpoří, patří těhotné ženy v obtížných situacích, rodiny s nezaopatřenými dětmi, které jsou na pokraji sociálního vyloučení.

Dokonce i sami sólisté Národního divadla se rozhodli celou charitativní akci podpořit. V Atriu na Žižkově tak zazpívají na koncertě, který se uskuteční 20. listopadu.

Pokud budete chtít vybrané skupiny lidí v těžkých situacích také podpořit, můžete vybrat ze seznamu přání. Zabalený dárek bude pak možné přinést vždy v neděli od 27. listopadu do 11. prosince po mši do kostela sv. Prokopa. Tam je členové charity přivítají vždy od 10:30.