V pondělí u pražského Městského soudu zazněly závěrečné řeči v případu údajného znásilnění, kterého se podle obžaloby měl dopustit čtyřicetiletý Ladislav B. Jeho bývalá partnerka se obrátila v březnu minulého roku na policii poté, co jí podle její verze příběhu Ladislav nejdříve verbálně i fyzicky napadal a následně jí měl análně i vaginálně znásilnit. Obžaloba popisuje, že toto jednání doprovázel slovy, že dívku „za trest op*chá do pr*ele.“

„Následně poškozenou přetočil na břicho, a zatímco ji držel ruce za zády, druhou rukou poškozenou polil lubrikačním gelem a následně na ní vykonal anální styk a vaginální soulož,“ stojí dále v obžalobě. Poškozená žena byla tou dobou navíc ve dvanáctém týdnu těhotenství. Těhotná přitom byla poškozená dívka již podruhé, u soudu vysvětlila, že první těhotenství bylo nechtěné a proto jej uměle přerušila.

Kdo je oběť?

Obžalovaný Lasdislav všechna nařčení rezolutně odmítá a do role oběti naopak staví sebe. Ve své výpovědi uvedl, že v chování jeho bývalé partnerky byly patrné jisté výkyvy od doby, kdy poprvé potratila. Bývalá partnerka na něj údajně měla mít přemrštěné nároky, co se týče financí, ale i partnerského života. V obou případech podle jeho verze žena otěhotněla plánovaně a po potomkovi měla velmi intenzivně toužit. Večer, kvůli kterému se nyní pár ocitl před soudem, popisuje zcela jinak, než poškozená dívka.

Ladislav B. připustil, že došlo k ostré hádce, při které v jednu chvíli ženu chytil pod krkem. Odmítá však, že by partnerku znásilnil. Soudu vysvětlil, že jej žena k sexu vybízela, když ležela jen v kalhotkách na posteli a vypadalo to, že dojde k sexu takzvaně na usmířenou. Podotkl, že to v jejich vztahu bylo celkem běžné. Hájil se také tím, že přestal, když pochopil, že žena sex nechce. Opakovaně také tvrdil, že poškozená dívka údajně drsnější sexuální praktiky vyžadovala.

U soudu byly provedeny výslechy několika svědků, kteří však o události věděli pouze zprostředkované informace. K případu se vyjádřili také soudní znalci z oblasti psychologie a sexuologie. Podstatný důkaz byla také vzájemná komunikace obžalovaného s poškozenou, která leccos vypověděla o tom, jak vztah fungoval.

Státní zástupkyně ve své závěrečné řeči podotkla, že výpověď poškozené ženy je na rozdíl od Ladislava B. věrohodná. „Vědomě zde uváděl skutečnosti, které lze vyvrátit. Například tvrdí, že nebyl opilý. Byl. Z nahrávky jsme slyšeli brblání pana obžalovaného, z kterého je zcela jednoznačné, že byl minimálně podnapilý,“ řekla státní zástupkyně Radka Miclíková.

Poukázala také na skutečnost, že obžalovaný muž ve svých výpovědích často bývalou partnerku očerňoval z různých důvodů: „Dozvěděli jsme se od něj, že to byla právě poškozená, která preferovala násilný styk. Zaznělo tu dokonce, že její sexuální fantazií byla svázaná žena a dva muži a tak dále, to je jednoznačně vyvráceno jejich společnou komunikací,“ řekla Miclíková. Výpověď poškozené naopak podle jejího názoru zněla důvěryhodně.

Promyšlené a účelové jednání?

Obhájce Ladislava B. v závěrečné řeči zase uvedl, že poškozená žena jedná účelově: „Z dokazování vyplvá, že jednání poškozené bezprostředně před projednávanou událostí a bezprostředně po ní vykazuje znaky promyšlenosti a plánovitosti takového jednání a chování s cílem obžalovaného kriminalizovat a ublížit mu.“

Poškozená se snaží účelově kriminalizovat jednání obžalovaného a účelově zveličuje některé události z jejich soužití tak, aby navodila dojem, že je obžalovaný nebezpečný, že vůči ní použil psychické i fyzické násilí, ačkoliv tomu tak nebylo. Potvrzují to i výpovědi svědků a znalecké posudky,“ hájil svého klienta obhájce. Jako příklad uvedl druhé těhotenství, o němž poškozená tvrdila, že bylo nechtěné, ačkoliv z výslechu jejích blízkých kamarádek vyplynul opak. Poškozené také vyčetl, že byla v kontaktu z jednou z Ladislavových partnerek, se kterou konzultovala svůj postup v této trestní věci. Zmínil také skutečnost, že si poškozená našla nového partnera velmi krátce na to, kdy měla být znásilněna.

Státní zástupkyně Miclíková pro Ladislava B. nakonec navrhla nepodmíněný trest v jedné třetině zákonné trestní sazby, která činí 2-10 let. Městský soud v Praze vynese rozsudek v úterý.

Fotogalerie
3 fotografie