Když do domu vnikla přivolaná zásahová jednotka, našla ho mrtvého. Podle informací Blesku šlo o podnikatele, jenž v roce 2013 unikl trestu vězení za úvěrové podvody díky amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus krátce před koncem funkčního období.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté v ulici Ke Spálence (14. prosince 2023) Blesk.cz - David Malík

Útěk a dvě rány

Co přesně se ve čtvrtek dopoledne v domě v Praze 12 odehrálo? „Kriminalisté pátrající po hledaných a pohřešovaných osobách získali informaci, že se v obydlí nachází muž, který nenastoupil k výkonu trestu. Zazvonili na zvonek, dveře se otevřely a hned zase zavřely. Pak během krátké chvíle zazněly dva výstřely,“ popsal Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský.

Na pomoc mužům zákona v civilu byla okamžitě vyslána zásahová jednotka se samopaly a v neprůstřelných vestách. „Provedli násilný vstup. Uvnitř našli osobu z celostátního pátrání, která výstřelem spáchala sebevraždu,“ dodal Rybanský.

Za co přesně si měl podnikatel jít odsedět pětiletý trest, kvůli jehož nenastoupení byl v pátrání, není jasné. Advokát Ladislav Košťál, který v minulosti podnikatele zastupoval, jen Blesku řekl: „O klientech se nemohu bavit.“

Bance dlužil půl miliardy

Podnikateli hrozilo vězení už před více než deseti lety. Od roku 2001 byl souzen za úvěrový podvod, Komerční banku měl spolu s dalšími čtyřmi obžalovanými připravit o 1,5 miliardy. Byl dokonce nepravomocně odsouzen na sedm let vězení, jenže pak přišla amnestie bývalého prezidenta Václava Klause, čímž se trestu vyhnul. Přesto musel bance zaplatit škodu 633 milionů. Amnestie se tehdy týkala i extrémně dlouhých procesů, soudy mužovu kauzu řešily téměř 11 let.

Víte, že…

Při příkladném chování si mohl po odsezení poloviny trestu zažádat o podmíněné propuštění. Za mřížemi by tak strávil jen 2,5 roku.

Fotogalerie
23 fotografií