Neštěstí se odehrálo v lese na Sušicku. Sběrač jmelí, vybavený lezeckou technikou, se zřítil se stromu, asi z výšky 20 metrů.  Jeho kolega, který sbíral pod stromem uřezané svazky, slyšel ránu. Poté viděl kamaráda ležícího na zemi.  Okamžitě volal záchranku a snažil se zraněného oživit.

To se mu, ani záchranářům, už nepodařilo. Případ si převzali kriminalisté. „Vyšetřovatel nařídil soudní pitvu. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Šmaterová. Policisté budou například prověřovat, zda měl sběrač v pořádku výstroj či jestli udělal nějakou chybu.

Zraněný dřevař

Nebylo to bohužel jediné neštěstí v lese. Na Sokolovsku spadl při těžbě dřeva na dřevaře (49) strom. Pomoci mu do obtížného terénu vyrazili hasiči i záchranáři. „Na místě jsme ošetřili muže se středně těžkým až těžkým zraněním,“ popsal mluvčí karlovarské krajské záchranky Radek Hes.

Oříškem bylo, jak zraněného dopravit na místo, kde přistál přivolaný vrtulník. Transport na korbě čtyřkolky nepřipadal v úvahu. „Podle lékaře byl mnohem šetrnější způsob tažení po sněhu,“ řekl mluvčí hasičů Martin Kasal. Zraněného pak opatrně přenesli do vrtulníku, ten jej přepravil do plzeňské fakultní nemocnice.

VODEO: Náročný zásah záchranářů v nepřístupném terénu na Zlínsku.

Video
Video se připravuje ...

Zásah záchranářů v nepřístupném terénu byl náročný. ZZS Zlínského kraje

Fotogalerie
4 fotografie