Za současné situace nevidím jiné řešení, než skončení soudcovské funkce, protože veškerá opatření, která jsem mohl ve své kompetenci podniknout, jsem podnikl a k řešení to nevedlo,“ řekl Drápal. Doplnil, že ministerstvo spravedlnosti muselo opakovaně vyplácet peněžité náhrady za průtahy a že on tomu nemůže jen přihlížet.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Bartáková působí od roku 2012 na obchodním úseku krajského soudu. S průtahy měla problémy už dříve, což v roce 2021 vyústilo ve snížení platu o 15 procent na jeden rok. S nadřízenými tehdy uzavřela dohodu o vině a kárném opatření.

Po dvou letech provedlo vedení další prověrku a postupně podalo dva další kárné návrhy, sloučené Nejvyšším správním soudem do jednoho řízení, kde zatím dohoda není. Celkem jde od 28 insolvenčních věcí, uvedl předseda kárného senátu Tomáš Langášek. Mnohaměsíční prodlevy v souhrnu někdy přesáhly až dva roky. Zároveň šlo o poměrně staré spisy, některými se soud zabýval už od roku 2013 nebo 2014.

Bartáková podle advokáta Balíka uznává, že v „několika málo spisech jsou průtahy“. Zároveň soudkyně upozornila na to, že řadu insolvenčních věcí už v mezičase stačila vyřídit, jsou tedy nyní „skončeny a odškrtnuty“. V dalších věcech pak poukázala na konkrétní okolnosti, kvůli kterým nebylo možné rozhodnout rychleji.

Kárný senát se znovu sejde 18. prosince. „Stále je tady prostor pro dohodu o vině a kárném opatření,“ vzkázal oběma stranám předseda kárného senátu Langášek. Drápal dosud trval na nejpřísnějším postihu pro Bartákovou. Na konci roku ale Drápal kvůli dosažení věkové hranice 70 let musí z justice odejít. Na jeho místo nastoupí Jiří Grygar.