Pilařová byla opatrovnicí bratrance, před kárným senátem tvrdila, že postupovala s péčí řádného hospodáře. Místopředseda obvodního soudu Tomáš Kubec ale její jednání považoval za neetické, odvolání z funkce na předchozím jednání v polovině září navrhoval.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Podle kárného návrhu získala Pilařová bratrancovu polovinu nemovitosti za podhodnocenou částku. Sama se pak do domu nastěhovala, zatímco handicapovaný bratranec je v domově pro seniory. Podle kárné žaloby také nebylo jasné, jak nakládala s penězi, které bratranec zdědil po rodičích. Podle kárného návrhu její jednání vyznívá velmi neeticky a soudkyně jím ohrozila důvěru v nezávislé a nestranné rozhodování soudu. Soudkyně navíc podle návrhu poškozuje justici dlouhodobě, čelila totiž už čtvrtému kárnému návrhu.

„Kárné provinění jsme zhodnotili jako mimořádně závažné. Opatrovnictví měla soudkyně vykonávat příkladně, vyvolala však zjevný střet svých zájmů a zájmů svého bratrance. Rozmnožila svůj majetek na úkor svého bratrance a jednala úmyslně,“ řekl předseda senátu Tomáš Langášek. Soudkyně podle něj poskytla všem příklad, jak opatrovnictví nemá vypadat. Uvedl, že následkem jejího jednání je ohrožení důvěry v soudy, a doplnil, že jiné kárné opatření než odvolání z funkce ani nepřipadalo v úvahu.

Vinna se necítí

Soudkyně v pondělí přítomna nebyla, dříve uvedla, že se vinna necítí. „Domnívám se, že jsem postupovala s péčí správného hospodáře. Žila jsem v přesvědčení, že všechno dělám správně, že to dělám pro rodinu. A já mám být nyní potrestaná za to, že jsem se o něj (bratrance) starala. Celá rodina si to přála, abych se o něj postarala. Proč bych měla přijít o práci, nic špatného jsem neudělala,“ uvedla v polovině září Pilařová.

Už dříve popsala zacházení s domem v Praze-Dejvicích i dědictvím svého bratrance po jeho rodičích, se kterými udržovala silný vztah i ona jako jejich neteř. Snažila se prý udělat to nejlepší pro bratrance, vyhovět dříve vysloveným přáním jeho zemřelých rodičů a zajistit opravu zchátralého domu. Obhájce navrhoval, aby ji senát kárného obvinění zprostil.

Řeší to i policie

Zacházení s penězi i domem v Praze prověřuje na základě trestního oznámení také policie. Soudkyni podle dostupných informací dosud neobvinila a Langášek také upozornil, že to, že kárný senát soudkyni shledal vinnou, neznamená, že se dopustila nějakého trestného činu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v březnu dočasně zprostil Pilařovou výkonu funkce, od té doby nesoudila a pobírala polovinu platu.

Kárný senát může ukládat za různé prohřešky soudcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky. Krajním řešením je odvolání z funkce soudce, které znamená pro dotyčného konec působení v justici. Řádný opravný prostředek neexistuje, lze pouze podat ústavní stížnost, která nemá odkladný účinek.