„Ve včerejším (pondělním) jednání byla přednesena obžaloba, a protože tři obžalovaní požádali o uzavření dohody o vině a trestu, v hlavním líčení nebylo pokračováno, aby strany měly možnost tyto dohody uzavřít. Pokračovat se bude v pondělí 18. září,“ sdělil na dotaz ČTK Novák. Obhájci Vrbovské a Nováka se podle serveru iRozhlas.cz k věci vyjádřit nechtěli. Vyjádření Vrchního státního zastupitelství v Praze ČTK shání.

Obžaloba se podle dřívějších informací týká dvou zakázek Fakultní nemocnice Bulovka, stíhání v této části kauzy čelí sedm lidí a tři firmy. Ze soudní databáze původně vyplývalo, že má hlavní líčení v případu začít až ve středu. Podle Nováka šlo ale o technickou závadu, kdy se pondělní termín nepropsal do databáze. Středeční jednání bylo mezitím zrušeno, soud by měl znovu zasednout příští týden.

Celkem bylo v kauze nemocničních zakázek, která se týká i jiných tendrů, postupně obviněno přes 20 lidí a osm právnických osob. Státní zástupce už v minulosti uzavřel dohody o vině a trestu s několika obviněnými lidmi i firmami.

Podnikatel Tomáš Horáček, kterého média označovala za ústřední postavu celé kauzy a který začal spolupracovat s policií, přijal v prosinci 2021 půlroční trest, sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech a peněžitý trest pět milionů korun. Souhlasil také s tím, že uhradí škodu zhruba 600 000 korun. V kauze nyní figuruje jako svědek.

Fotogalerie
6 fotografií