Stačil mu jen telefonát, aby si zadělal na průšvih. Ze kterého sice vyvázne, ale to, oč usiloval, protřelému muži nakonec naštěstí nevyšlo. Co se vlastně stalo?

»Loupežné přepadení«

Muž na policii nahlásil loupežné přepadení. Dojít k němu mělo na Václavském náměstí. Nahlásil, „že jej neznámý pachatel udeřil do obličeje, až upadl na zem.  Následně mu odcizil doklady totožnosti, platební kartu a dva mobilní telefony a dle jeho tvrzení pachatel utekl směrem do metra,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR Eva Kropáčová.

Pro svůj „podvod“ si ale vybral špatné místo. Václavské náměstí je „prošpikováno“ kamerami. Policisté sice začali po pachateli pátrat, nicméně právě zkoumáním videozáznamů seznali, že příběh se stal dočista jinak.

„Políbený“ kamionem

„Kriminalisté zjistili, že muž krátce po páté hodině ranní opustil noční klub na Václavském náměstí, prošel náměstí sem a tam a posléze se zastavil u přechodu pro chodce,“ pokračuje mluvčí. Po chvilce přemýšlení, nebo něčeho na ten způsob, se rozhodl k činu.

Když uviděl, že se k přechodu blíží kamion, úmyslně vstoupil do vozovky, před přijíždějící kamion, kde nastavil hlavu na zrcátko kamionu a kam ještě nastrčil paži,“ uvádí mluvčí něco, nad čím zůstává zdravý rozum stát. Následně cizinec požádal kolemjdoucí, aby zavolala na policii. A jak to bylo dál, si lze přečíst výše – s jedním malým dovětkem.

Video
Video se připravuje ...

Kuriozní podvod řešili pražští policisté. Muž nahlásil přepadení a krádež, ve skutečnosti se jen nechal srazit kamionem. (14. srpen 2023) Policie České republiky

Cizinec totiž svůj mobilní telefon opravdu ztratil. Poctivý nálezce jej totiž ještě ten den přinesl na policejní služebnu. Jednalo se o řidiče přepravní společnosti, „který mobilní telefon nalezl ve svém vozidle na podlaze. Následným šetřením policisté zjistili, že se jedná o mobilní telefon cizince ze zámoří, který nahlásil, že mu byl telefon odcizen při loupeži.“

Bez trestu

Co tím chtěl dotyčný získat? S největší pravděpodobností, jak uvádí Kropáčová, doufal že bude moci ztrátu telefonu vymáhat po své pojišťovně. Včetně dalších nahlášených ztracených propriet. Podvod mu nevyšel.

Policisté museli případ odložit i z jiného důvodu. „V okamžiku odhalení celé pravdy se cizinec v naší zemi již nenacházel, jelikož odcestoval zpět do své vlasti,“ krčí rameny Kropáčová. Touhle „hloupou srandou“ přitom nadělal práce nad hlavu více než deseti policistům. „Operační důstojník, hlídka vyslaná na místo události, výjezdová skupina, pracovníci kamerového systému, kriminalisté a další,“ uzavírá mluvčí s tím, jak nezodpovědné a hloupé bylo jeho jednání.

Fotogalerie
5 fotografií