Ke krvavému incidentu mělo dojít 15. ledna ve večerních hodinách, kdy měl poškozený Martin R. kolem sedmé hodiny usnout u televize. Probudit jej měl až nůž na krku, o který manželé následně svedli krátký souboj. Když se mu podařilo nůž své ženě vytrhnout z ruky, zamířil k sousedce, kde mu byla poskytnuta první pomoc a přivolána záchranná služba. Hospitalizována musela být ale i obžalovaná Naděžda, která byla navíc následně přemístěna do psychiatrické léčebny.

Dluhy u lichvářů

Žena v pondělí u soudu vypověděla, že s manželem provozovali obchod a hospodu, jejíž chod měla na starosti především ona. Zároveň se také starala o přítele své zesnulé matky, který s nimi žil v jednom domě. V důsledku covidové pandemie se živnost dostala do finančních potíží a Naděžda si půjčila milion korun u nebankovní instituce. O úvěru ale nikomu neřekla, a jelikož jej nedokázala splácet, dlužná částka se mnohonásobně prodražila. Když se vyšplhala ke 20 milionům, nezbylo jí, než prodat dům i hospodu s obchodem. K údajnému pokusu o vraždu došlo z naprosté zoufalosti den před tím, než se z domu měli manželé vystěhovat.

Kdybych mohla udělat cokoliv, tak bych to vrátila, nedovedu si vysvětlit, jak jsem mohla manželovi ublížit. K těm zraněním se nedokážu vyjádřit, nic si nepamatuju,“ uvedla obžalovaná žena k tomu, co jí klade za vinu obžaloba. Podle svých slov si jen pamatuje, jak nad manželem stojí a následně leží na zemi. Jak ke zraněním přišla ona sama, si prý také nedokáže vysvětlit: „Nemůžu to pochopit, každý se má rád. Nepamatuji si ani, že bych cítila nějakou bolest. Když jsem pak po 14 dnech v nemocnici vstala, abych mohla na záchod, málem jsem omdlela. Byl na mě strašný pohled, vypadala jsem hrozně.“

Manžel se nezlobí

Poškozený manžel své ženě ale ani v nejmenším nic nevyčítá. Ve své výpovědi uvedl, že vůči ní necítí žádnou zášť a nemá žádné následky. „Žiju s manželkou skoro 35 let, jsme spolu každý den, ve všem si rozumíme. Máme na vše stejný názor, dokonce i stejný vkus,“ zahájil svou výpověď Martin R. Podotknul, že v nemocnici strávil jen pět dní a dnes již nemá ani viditelné jizvy. „Jak jsem ležel, tak jsem usnul, najednou se probudím a vidím manželku, jak měla úplně nepříčetný pohled. A pak mě řízla, tak jsem vyskočil, lekl jsem se, nůž jsem jí vytrhl a utekl jsem k sousedce,“ vylíčil soudu Martin R.

Kromě nepříčetného pohledu si Martin podle svých slov také vybavuje, že jeho žena měla v tu chvíli výjimečně velkou sílu. Zároveň dodal, že od první chvíle, kdy byl naložen do sanitky, se zajímal, jak na tom žena je.  „Asi toho na ní bylo zkrátka moc,“ povzdechl si závěrem své výpovědi. V současné chvíli manželé bydlí společně a snaží se náročnou situaci zvládnout.

Znalci z oboru psychologie a psychiatrie u hlavního líčení uvedli, že se žena dostala do patové situace a zabití manžela bylo pro ni východiskem. Celoživotně se o něj starala a nechtěla ho vystavit stresovým okolnostem. „Nechtěla jej vystavit následné debaklové situaci, kterou zavinila ona. Žádné násilné sklony jsme u ní nezaznamenali.  Je to neuvěřitelná situace, která se vymyká všem rysům toho člověka,“ uvedl soudní znalec z oboru psychologie MUDr. Vlastimil Tichý.

Hlavní líčení v případu bude pokračovat v říjnu. V případu budou vyslechnuti další svědci. Obžalované ženě hrozí za pokus o vraždu až 20 let vězení.
Fotogalerie
17 fotografií