Zloděj se rozhodl si přivydělat jedním z nejhorších způsobů vůbec, okrádáním zranitelných. Díky zfalšovaným dokumentům nastoupil jako řidič do obecně prospěšné firmy, která přepravuje osoby se zdravotním postižením. Během převozů pak využíval důvěry vozíčkářů, mentálně postižených nebo nevidomých a za dobu svého „řádění“ je okradl o více než půl milionu korun. Ušetřeni nebyli ani jeho kolegové ze společnosti, jejichž peníze také bez okolků uzmul.

„Jedná se o zvlášť bezohledného pachatele, který si vybíral své oběti mezi zvlášť zranitelnými osobami, to znamená mezi osobami, které jsou upoutány na invalidní vozík, lůžko nebo trpí závažnou duševní poruchou,“ komentuje případ kriminalista z pátého oddělení obvodního ředitelství Praha IV. Další skupinou byli lidé ze širšího okolí pachatele, například nevidomí, kterým slíbil i jinou pomoc mimo převozů autem. „Pachatel má za sebou bohatou trestnou minulost. Tímto svým jednáním naplnil podstatu několika trestných činů,“ dodává policista.

Krádeže a podvody nebyly jediným trestným činem, který před svým zadržením pachatel stihl provést. Vyhrožoval také své bývalé partnerce, se kterou nějakou dobu žil a mají spolu syna. „Vztah jim moc nefungoval. V rámci toho, aby vztah zachránil a s vývojem spojeným s jeho trestnou činností nakonec došlo k tomu, že vyhrožoval své bývalé partnerce,“ uvádí kriminalista. Žena totiž figurovala v případu, který policisté řešili.

Otřesné krádeže

Lotr se neštítil ničeho. V jednom případě měl převést 12letého Honzíka, který má těžkou mentální retardaci a je na úrovni 2letého dítěte, z domova na týdenní pobyt do integračního centra. Jako vždy dostal Honzík od maminky do batohu peníze a ty si pak v integračním centru měli jeho pracovníci vzít. Jenže tentokrát přijel na tento rutinní převoz jiný řidič než obvykle a Honzíka cestou okradl o 3 tisíce korun.

V jiném případě se vloudil do bytu osmasedmdesátileté nevidomé ženy pod záminkou opravy židle. Té pak v nestřeženém okamžiku, když mu vařila kávu, ukradl šperky za více než 30 tisíc korun. Jindy zase okradl svou kolegyni v práci ve chvíli, když poskytovala první pomoc jinému kolegovy, který náhle zkolaboval. Té ukradl peněženku a způsobil škodu 7 tisíc korun.  

Pachatel později změnil pracovní místo a začal „makat" v centru sociální péče jako sanitář, kde například ukradl jednomu pacientovi upoutanému na invalidní vozík peněženku, kterou měl v nočním stolku vedle svého lůžka. V dalším případě z jednaosmdesátileté tělesně postižené ženy vylákal 50 tisíc korun, kdy jí sliboval zařízení operace kyčle pro její dceru.

Nechutné bylo oloupení onkologicky nemocné seniorky trpící syndromem demence. S tou se seznámil před úřadem městské části, kde byla na sociálním odboru. Poškozenou oslovil na ulici a nabídl, že k ní bude chodit do bytu uklízet. Jenže z ní pak vylákal skoro 140 tisíc korun.

Příběh vozíčkáře Jaroslava

Okraden byl také jeden z dispečerů společnosti a zároveň vozíčkář Jaroslav N. Lidé na vozíku často cestují se svými batohy připevněnými na zadní straně svého dopravního prostředku. Když pak jedou v autě, jejich vozíky musí řidič napevno ukotvit. „Nebylo mu blbé do batohu vlézt, otevřít si ho a batoh vyrabovat, aniž by si toho člověk všiml,“ říká okradený vozíčkář, který přišel o 7 tisíc korun a celou peněženku s veškerými doklady.

 „Vždycky se tvářil jako kamarád. Já jsem byl dokonce schopný tomuto člověku půjčit platební kartu, aby mi šel vybrat peníze. To vždy naštěstí dopadlo dobře, ale…,“ kroutí hlavou bývalý dispečer. K Jaroslavovi se po celou dobu, co se znali, choval velmi ochotně. „Někdy mě dokonce vozil domů svým osobním autem,“ odpovídá Blesku okradený vozíčkář. Krádež ho dost mrzela. „Skutečně jsem si myslel, že jsme mohli být kamarádi. Nějak to nedopadlo,“ dodává.  

Samotný nástup zloděje do stejné společnosti připadal Jaroslavovi podezřely. Začaly se totiž ztrácet peníze z tržeb. Varovným signálům ale vozíčkář nevěnoval pozornost. „Že to je on mě napadlo v autě, kdy jsem s ním jel a byl jsem si jistý, že mám peněženku v batohu. Při vykládce, poté, co odjel, jsem zjistil, že peněženku nemám. Batoh jsem měl zavřený, peněženka mi nemohla nikde jinde vypadnout. Z toho jsem usoudil, že to byl zloděj,“ vysvětluje okradený vozíčkář.

Policie zasahuje

Zadržení zloděje připomínalo scénu z kriminálního seriálu. „Informace k jeho osobě jsme vyhodnotili tak, že se jedná o zvlášť nebezpečného pachatele, což předurčilo náš postup při zadržení. Nebylo vyloučeno, že by měl u sebe střelnou zbraň,“ popisuje kriminalista. Ani po zadržení se zloděj nepřiznal. Z vazby se navíc snažil ovlivnit průběh vyšetřování.

Trestní spis řešila policie v roce 2021. Letos, v roce 2023, byl zloděj odsouzen k trestu tři a půl roku odnětí svobody ve věznici s ostrahou. Navíc musí poškozeným zaplatit způsobenou škodu. Jaroslavovi přijde trest málo. „Za mě je trest nízký. Klidně bych mu uložil dvacet let a přijít o ruku,“ dodává. 

Video
Video se připravuje ...

Takto proběhlo zadržení zloděje, který si krádežemi hendikepovaných přilepšil o půl milionu korun. Policie ČR

Fotogalerie
8 fotografií