Muž se hájí tím, že nožem chtěl poškozeného jen postrašit. Údajně ani netušil, že jej zranil. Podle jeho verze příběhu se jen bránil, jelikož jej poškozený údajně napadl jako první. Podle soudního znalce ale způsobená poranění nemohla vzniknout způsobem, jakým jej obžalovaný Jiří F. popsal. Na těle znalec konstatoval celkem sedm bodných ran, přičemž největší byla na břiše a rozsáhle krvácela.

U soudu v pondělí promluvilo i několik svědků, kteří incidentu přihlíželi. Jejich výpovědi z rušeného metra však po více než půl roce příliš mnoho průlomových zjištění nepřinesly. Svědci se shodli na tom, že zpozorněli až ve chvíli, kdy došlo k první potyčce. „Pan obžalovaný začal do poškozeného strkat, křičet na něj a najednou jsem viděl, jak dřží v ruce kudlu. Pak už jsem jen viděl, jak ho vyhazuje z metra,“ řekl svědek Petr K.

Podobně incident popsal i Lukáš V.: „Měl jsem sluchátka, ale slyšel jsem, že došlo k nějaké potyčce. Po chvíli jsem si všiml, že jeden z pánů má v ruce nůž, neviděl jsem, že by bodal, ale měl ho v ruce. Utkvělo mi v paměti, že ten nůž držel ostřím do stropu. Držel ho pevně, nebyl to úplně malý nůž, jestli si dobře vzpomínám, byl to motýlek.“

Muž, který incident viděl z vedlejšího vagónu, zase popsal, že v metru poté zavládla krátká panika a chvíli si dokonce myslel, že se jedná o teroristický útok. „Viděl jsem, jak lidé ve vedlejším vagónu utíkají různými směry. Ti lidé trošku panikařili. Ze vzdálenosti jsem viděl, že se tam přetlačují dva muži a jeden se mu snaží tlačit do oka ostrý předmět. Neviděl jsem co se děje, jestli to je nějaký teroristický útok,“ popsal Kristián G.

Obžalovaný Jiří F. se usilovně hájil po každé výpovědi. Od každého ze svědků chtěl slyšet detailní popis situace a poukazoval na různé detaily, které se rozchází s tím, co svědci vypověděli na policii. „Vůbec nebylo v mém úmyslu někoho zranit nebo zabít. Byla to vteřinová reakce, která neměla žádný úmysl. Zazmatkoval jsem a jednal jsem ve strachu,“ nechal se slyšet.

Žádné polehčující okolnosti

Z provedených důkazů nic státní zástupkyni nepřesvědčilo o tom, že by byl Jiří F. nevinný. „Pan obžalovaný bodl sedmkrát pana poškozeného, a to do různých částí těla, do hlavy do paže do hrudníku a následně do břicha. Tvrzení pana obžalovaného, že toto se stalo náhodou a že neví, jak bodal, je dle mého názoru za hranicí uvěřitelnosti,“ pronesla Barbora Kvášová ve své závěrečné řeči. Zároveň uvedla, že z jeho strany nevidí v případu žádné polehčující okolnosti.

Jiří F. svou závěrečnou řeč pak využil k tomu, aby se poškozenému omluvil, uvedl, že jej vzniklá situace mrzí. „Ráno 14. ledna jsem se probral a jel si pro nějaké věci do práce a bohužel jsem skončil tady. Žádný úmysl tam nebyl, byla to jen reakce na to, co se v tu chvíli stalo. Nevěděl jsem, jak reagovat, mrzí mě to a udělal bych cokoliv, abych to mohl napravit,“ pronesl. Nezapomněl však dodat, že poškozený podle něj hádku začal, byl opilý a proto z něj měl strach.

Rozsudek městský soud v Praze vynese 15. srpna. Jiřímu F. hrozí za pokus o vraždu 10–18 let za mřížemi. Státní zástupkyně v obžalobě navrhla trest při spodní hranici této sazby. Poškozený od něj také požaduje 50 tisíc korun jako bolestné a 100 tisíc korun za nemajetkovou újmu.

Fotogalerie
10 fotografií