Jan se svou partnerkou měli podle jejich okolí vést normální život, nikdo z jejich příbuzných ani známých nevnímal, že by se někdy agresivně hádali nebo vedli významnější spory. To se mělo změnit začátkem roku 2021, kdy se Jan platonicky zamiloval do ženy, kterou jednou vezl jako taxikář. Z jejich vzájemné korespondence potom vyplývá, že Jan své partnerce prozradil, že se zamiloval do jiné ženy a chce se s ní rozejít. Zavražděná partnerka pak měla trvat na tom, ať se od ní Jan odstěhuje. Jeho platonická láska přitom na většinu zpráv neodpovídala.

Podle obžaloby měl muž ženu rdousit a následně ji pobodat nožem. Povahu zranění dosvědčil bratranec obviněného Jan Š. V inkriminovaný den měl totiž za svým příbuzným cestu. Co spatřil poté, kdy vstoupil do bytu, asi jen tak z paměti nevymaže.

Viděl jsem osobu ležící na zemi. Bezvládně. Měla kudlu zapíchlou v krku a tmavé oči,“ vypověděl. V bytu se dlouho nezdržel. „Byla to pro mne šoková záležitost. Hned jsem mazal ven,“ dodal s tím, že následně přes linku 112 informoval policii. A také svou tetu Ivanu J., na jejíž žádost za svým bratrancem tehdy jel. „Požádala mě, zda bych za Honzou nemohl zajet, protože se jí neozývá. Údajně se tou dobou měl rozejít se svou partnerkou,“ naznačil obavy, které o Jana tehdy matka měla. „Předtím si Jan stěžoval na problémy v intimním životě.“

Svědek Jiří B., který v inkriminovaném domě působí, jako správce u soudu popsal, že Jana v osudný den potkal na chodbě, přičemž jej poprosil, aby zavolal policii, protože zardousil svou partnerku. Na to mu svědek řekl, ať si policii zavolá sám. Jan T. mu na to zase odvětil, že už rozbil tři telefony a potřebuje si zavolat od něj. Správce domu mu tedy poskytnul telefon ve své kanceláři, odkud Jan začal volat svým příbuzným, aby jim vylíčil, co se právě stalo. Svědek ve své výpovědi také uvedl, že když slyšel, co Jan do telefonu říká, udělalo se mu zle.

Můžou za to léky?

Jan T., který u soudu odmítl vypovídat, se ve čtvrtek vyjádřil pouze ke svým osobním poměrům. Uvedl, že vede spořádaný život, ale z tragédie se ještě zcela nevzpamatoval. „Každých 14 dní mám záchvat breku, cítím velmi silné emoce. Dříve jsem to měl každý den, dnes už je to lepší. Ten pláč může trvat několik minut, je jedno jestli jsem sám doma, nebo je to na veřejnosti. Když si vzpomenu, jak jsme žili, jaký jsme měli život, denně na tu tragédii myslím,“ řekl Jan T. Na dotaz, zda užívá nějaké léky, odpověděl jednoznačně: „ Žádné léky neužívám. Nechci užívat žádné léky, jsem přesvědčený, že tuhle tragédii zapříčinily léky.“

Zjistit, do jaké míry Jan jednal pod vlivem léků, byl pro soudní znalce pořádný oříšek. Toxikologické vyšetření potvrdilo, že Jan před svým hrůzným činem nebo bezprostředně po něm, nějakou medikaci užil. Avšak všichni svědci, kteří na místě činu v osudný den s Janem přišli do kontaktu, se shodují na tom, že nepůsobil nijak zvláštně. Bizarní chování měl začít předvádět až po tom, co jej policie umístila do vazební cely. Jan T. se bál, že jej policisté chtějí zabít, nebo že na něj spadne topení.

Téměř dva roky na svobodě

Kvůli tomu byl následně umístěn do psychiatrické léčebny, kde se jeho stav dočasně zlepšil a tak putoval zpět do vazební cely. Z ní ho dostal znalecký posudek, který potvrzoval jeho nepříčetnost. Jan T. tedy dobrovolně nastoupil do ambulantního léčení, kde strávil tři měsíce, během kterých nejevil žádné další známky psychotického onemocnění, díky tomu byl Jan T. z Bohnic v září roku 2021 propuštěn. Pak přišel opačný posudek, ale muž už byl v tu dobu na svobodě. Na revizní posudek se čekalo rok.

Revizní posudek nakonec u obžalovaného Jana T. nezjistil žádnou duševní poruchu, pro kterou by v době činu nebyl schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání. Za vraždu mu tak soud udělil dvanáctiletý trest a odškodné pozůstalým ve výši téměř 2,5 milionu korun. Proti rozsudku se odvolala jak státní zástupkyně, tak i obžalovaný Jan T.

Fotogalerie
6 fotografií