Tragédie, které původně vypadalo jako nešťastná náhoda, se stala 2. března 2022 v lesíku nedaleko ulice K Barrandovu v Praze 5. Časně ráno tu vzplál dřevěný přístřešek, na místo hned vyrazili hasiči i policisté. Poté, co se plameny podařilo zkrotit, objevili v chatce dvě ohořelá těla muže a ženy. „Na první pohled vše vypadalo jako nešťastná náhoda, kdy si lidé v noci topili otevřeným ohněm, začalo hořet a oni se již z přístřešku nestačili dostat pryč,“ uvedl loni v říjnu policejní mluvčí Jan Daněk.

„Na první pohled vše vypadalo jako nešťastná náhoda, kdy si lidé v noci topili otevřeným ohněm, začalo hořet a oni se již z přístřešku nestačili dostat pryč,“ pokračoval Daněk. Kriminalisté ale pokračovali v prošetřování a zkoumali další detaily ze života obou obětí. Zlom nastal při výslechu bývalého přítele usmrcené ženy.

„Z jeho výslechu totiž vyplynuly určité zásadní rozpory, o kterých obvodní kriminalisté vyrozuměli kolegy z oddělení vražd, a společně pak začali zjišťovat další skutečnosti svědčící o podezření na násilný trestný čin. Následně nashromáždili dostatek indicií k tomu, aby mohli konstatovat, že mají podezření na dvojnásobnou vraždu,“ sdělil Daněk. Po konfrontaci Martina N. s rozporuplnými detaily policistům sám přiznal, že přístřešek skutečně zapálil.

Za mříže na 19 let

Úterní soud tak neměl příliš práce. Obžalovaný Martin N. se po konzultaci se svoji obhájkyní rozhodl přijmout dohodu o vině a trestu, a tak bylo za necelých 25 minut vše vyřízené. „Obžalovaný Martin N. se odsuzuje na 19 let ve věznici se zvýšenou ostrahou,“ zněl rezolutní verdikt předsedkyně senátu Jarmily Pavlátové.

„Obžalovaný je vinen, že po předchozí hádce a následném rozmyslu a s vědomím, že poškození jsou uvnitř, pomocí kamínkového škrtacího zapalovače podpálil koberec, kterým byly pobity dveře přístřešku z obou stran. Poškození Šimona H. (40) a Dmitra S. (34), kteří byli stejně jako obžalovaný pod vlivem alkoholu, nestihli zareagovat a následně se udusili zplodinami z hoření. Obžalovaný kromě muže a ženy usmrtil i jejich psa, který se taktéž v přístřešku nacházel,“ dodala k vysvětlení rozsudku Pavlátová.

Obžalovaný Martin N. se svým trestem souhlasil, na místě odmítl odvolání a se sklopenou hlavou se nechal vězeňskou stráží eskortovat zpět do věznice na Pankráci, kde stráví dalších 19 let.

Video
Video se připravuje ...

Muž zapálil přístřešek v Praze 5, při požáru uhořeli dva lidé Policie ČR

Fotogalerie
26 fotografií