Otřesného vandalismu se dopustil neznámý pachatel, který minulý týden v Praze 3 zlikvidoval několik stromů, když se rozhodl, že jim stáhne kůru z celého kmene. O incidentu informovala městská část na svých sociálních sítích. Poškozené stromy se přitom nachází na dvou různých místech, jeden je v Rajské zahradě a další dva zase v parku Parukářka. Co dotyčného k takovým činům přivedlo, nikdo netuší, v diskuzích se objevují pouze spekulace o řádění narkomanů.

Holé kmeny  stromů naskýtají velice smutný pohled, dotyčný se totiž rozhodl, že kůru z kmenů odstraní skutečně důkladně. Vzhledem, k tomu, jak rozsáhlé poškození je, lze asi jen těžko spekulovat o nešťastné náhodě. Způsobená škoda je přitom pro stromy zcela likvidační, a to dokonce do té míry, že stromy nejde zachránit. Podle odborníka z Trojské botanické zahrady je to pro stromy definitivní konec.

Poničené stromy v Rajské zahradě a parku Parukářka nejspíš budou muset jít k zemi
Autor: Blesk

Poškození stromů je v takovém rozsahu, že se stromy nedají prakticky zachránit. Pokud je poškozena lýková část po celém obvodu kmene a ještě k tomu v takové výši, nemá strom šanci přežít. Je tím znemožněn transport živin vzniklý při fotosyntéze a s tím související další biologické procesy,“ říká kurátor dřevin Trojské botanické zahrady Tomáš Vencálek. Pokud by kůra zůstala na kmeni alespoň ze dvou třetin celistvá, dokázal by si strom poradit a časem se uzdravit. Tomáš Vencálek dodává, že ale ani tak by strom neměl zcela vyhráno, protože takto poškozené dřeviny lákají škůdce a choroby, kterým se bez kůry nemohou bránit

Stromy tak nejspíš budou muset k zemi, podle mluvčího městské části Praha 3 Jiřího Hannicha je šance na jejich záchranu bohužel minimální. „Stromy jsme alespoň natřeli ochranou proti škůdcům, ale podle odborníků je skutečně velmi nízká pravděpodobnost, že by stromy přežily. Podle kolegů z odboru životního prostředí je ta šance asi pětiprocentní. Nejspíše dojde k tomu, že stromy budeme muset pokácet a vysadit tam nové,“ řekl Blesku mluvčí. Celá záležitost je už v rukou městské policie. Městská část proto také uveřejnila výzvu, aby se Pražané na městskou policii obrátili v případě, že by byli svědky podezřelého nebo vandalského chování.

Mluvčí městské policie Irena Seifertová Blesku potvrdila, že se případem už zabývá: „Na problém nás upozornil úřad městské části, a proto jsme v dané lokalitě zvýšili hlídkovou činnost. Pokud by strážníci na místě zadrželi pachatele, přestupek by podle zákona o ochraně přírody a krajiny oznamovali správnímu orgánu. Ze zákona nejsme oprávněni projednat danou věc na místě,“ uvedla. V případě, že by se podařilo pachatele vypátrat, hrozila by mu až stotisícová pokuta.

Fotogalerie
9 fotografií