Ženám hrozí za vraždu 12 až 20 let vězení. Státní zástupkyně Jana Murínová bude pro Magdalenu Š. žádat trest v dolní polovině sazby, tedy mezi 12 a 16 lety, pro Irenu S. pak trest při samé spodní hranici trestní sazby. Polehčujícími okolnostmi jsou manipulativní jednání poškozeného a manipulování obviněných.

Magdalenu, která je ve vazbě, k soudu ve středu krátce před půl desátou přivedla v poutech eskorta. Měla na sobě tmavě modré šaty a černé sako. U soudu ovšem nepromluvila, hovořil za ni její advokát. „Cítí se být vina smrtí poškozeného. Má zájem uzavřít se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, pokud by se změnila právní kvalifikace skutku. (...) Jednala v silném rozrušení ze strachu, zmatku, omluvitelného hnutí mysli a v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného," prohlásil. Za zabití by ženě hrozilo tři až deset let odnětí svobody. 

Bugaj následně dlouho hovořil o tom, jak zavražděný Richard Š. ženu týral a manipuloval s ní. „Poškozený ji dlouho ovládal a byla naučena plnit jeho pokyny. Rozpoznávací schopnosti byly dotčeny, přičemž ovládání obžalované poškozeným a jeho naučení plnit jeho pokyny byly spouštěčem jednání obžalované. (...) O těchto intimních bolestivých a nepříjemných situacích se rozhodla mluvit až v závěru vyšetřování, z jeho sekty vystřízlivěla a chce, abyste znali pravdu,“ zdůvodnil advokát. 

Video
Video se připravuje ...

Kutnohorská zubařka Magdalena Š. stanula před soudem kvůli podezření z vraždy. (4. duben 2023) Daniel Šesták

Výpověď zubařky

Magdalena žila s Richardem od počátku loňského roku, seznámila je právě jejich společná známá Irena S., druhá obžalovaná. „Seznámili jsme se a zamilovala jsem se do něj. Ve volném čase jsme se projížděli autem, měli jsme rádi sportovní jízdu, zatáčky, serpentiny. Richard začal mluvit o tom, že je otrávený z lidí a že ho to tady nebaví. Postupně mě začal žádat, abych mu pomohla důstojně odejít, aby nemusel skákat z mostu. Zároveň začínal mít problém se zrakem, nechtěl být slepý, kvůli tomu mi to řekl poprvé,“ popsala Magdalena ve výpovědi, která se u soudu četla. O tom, že chce zemřít, prý hovořil od jara. „Nejdřív jsem ho nebrala vážně. Pak ale říkal, že jestli ho opravdu miluji, tak ho v tom nenechám a pomůžu mu,“ popsala.

„S Inkou jsme měli přátelský vztah, občas jsme se potkávali. Tušila, co se po mně chce. Také to Richardovi vymlouvala. Když jsme jeli do Prahy, určitě věděla, co se bude dít. Její role v tom celém byla podržet mě při tom, když jsem dělala, co po mně chtěl,“ uvedla Magdalena k činu. Irena S. po celou dobu Magdaleniny výpovědi hlasitě vzlykala a se svěšenou hlavou se upřeně dívala do stolu.

Následně se četla Magdalenina další výpověď. V ní uvedla, že při předchozích výsleších byla „mimo“. „Přemýšlela jsem, proč Richard nezmizel, a že bych šla za ním. Poprvé jsem byla nějak schopná to říci při psychologických posudcích, ale stále ne úplně všechno,“ uvedla zubařka. V dalších výpovědích už pak ale začala popisovat zvěrstva, která jí léčitel prováděl.

Opakovaně ji prý fyzicky i psychicky týral, nadával jí, že je k*rva, neustále ji hlídal. Pak jí prý nařídil, aby se sestěhovala s jinými muži ze sekty. „Řídil můj život, co budu snídat, co budu dělat. Zároveň mi řekl, že se ke mně někdo nastěhuje a že se o ně musím starat a dokonce jim pomáhat v práci. Nutil mě spát s cizími lidmi v posteli, měla jsem z toho hysterické záchvaty. Richard pak zavolal ostatní členy sekty, kteří ke mně přisli domů a stupňovali jeho nátlak. Situace byla taková, že tam bydleli i čtyři muži najednou,“ uvedla Magdalena s tím, že prostřednictvím těchto lidí ji Richard neustále kontroloval a říkal jim, co s ní mají dělat.

Jizvy na zádech

Ženě prý tvrdil, že je v ní mnoho temné energie a že její pacienty ve skutečnosti léčí on. „Richard chtěl všechno řešit tím, že se svléknu. Buď přímo před ním, nebo před někým jiným, koho po telefonu instruoval. Jednou mě donutil stát před zrcadlem nahou celou noc, aby se mi vrátila duše. Já během toho omdlela a spadla na skleněné dveře a od toho jsem měla jizvy na zádech,“ popsala žena jeden z otřesných zážitků.

Podle státní zástupkyně muž loni 4. října v bytě v pražských Hájích dobrovolně spolkl lék, který obstarala zubařka a který měl zklidňující a hypnotické účinky. Zubařka ho poté v přítomnosti Stejskalové řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou muž zemřel. Obě vysokoškolsky vzdělané ženy po činu čekaly, až mužovo tělo samo zmizí, protože jim to před svým skonem sliboval, uvedla obžaloba. Když tělo nezmizelo, ženy se společně obrátily na policii.

Fotogalerie
31 fotografií