Karel se s kamarádem seznámil během pobytu v psychiatrické léčebně a okamžitě si padli do oka. Karel v té době žil už nějakou dobu osamělý život a bydlel u své matky, přičemž byl zaměstnán jako ostraha. Vidinu lepších zítřků mu měl nabídnout právě poškozený kamarád. „Bydlel jsem s matkou a asi deset let jsem neměl žádné kamarády. Když jsem jej poznal, zdálo se mi, že je v pořádku, byl společenský a vtipný. On věděl o opuštěném domku na Praze 4 a nabídl mi, že zde můžeme společně bydlet. Nebyla to žádná existenční nouze, prostě jsem tam chtěl, říkali jsme si, že si to tam společně upravíme,“ řekl ve středu soudu obviněný Karel C. V opuštěném domku na Praze 4 začali společně pobývat v průběhu loňského června.

Spolubydlení ve squatu ale zdaleka nebylo tak idylické, jak si původně představoval. Karel ve své výpovědi uvedl, že se jeho kamarád okamžitě po propuštění z léčebny uchýlil k drogám a nebral předepsané léky. „Jeho stav se zhoršoval, neustále mě obviňoval, že někam schovávám různé věci, a byl vůči mně podezřívavý,“ uvedl Karel. V osudný den mělo podle něj ale chování poškozeného kamaráda překročit všechny meze: „Přišel kolem sedmé večer, hned jsem viděl, že něco není v pořádku. Měl divný výraz ve tváři, takový nepřítomný, nemocný. Pak mě začal verbálně napadat, jeho nadávky stále zesilovaly.“ V tu chvíli mělo dojít na první fyzický útok, Karel C. se mu podle svých slov snažil bránit ručním vrtákem, přičemž poškozeného bodnul do zad.

Druhé kolo hrůzy

V tu chvíli už zasáhl další spolubydlící, který od sebe oba muže odtrhl a vrták zahodil, místo hned potom raději opustil. Situace se pak měla na chvíli uklidnit, oba muži se dočasně usmířili a vyrazili spolu na pivo. „Když jsme se vrátili domů, myslel jsem, že už je vše v pořádku. Spal jsem několik hodin a najednou mě probudilo, že cítím ruce na krku a on se mě snaží uškrtit, v tu chvíli jsem vytáhl dva nožíky ze své taktické vesty a začal jsem se bránit,“ uvedl Karel C. Zároveň podotkl, že se snažil zasáhnout žebra, aby nevznikla vážnější poranění. Načež poškozený se škrcením přestal a z vybydleného domu utekl na ulici, kde mu kolemjdoucí přivolali pomoc.

Tato verze příběhu se ale příliš nezdá soudním znalcům, kteří podotýkají, že bodné rány byly způsobené velkou silou, což je v rozporu s tím, jak své jednání popsal obviněný Karel C. Obhajoba ale zase namítá, že kriminalisté při provedené rekonstrukci celého skutku použili jiné nože a vybavení, než ve skutečnosti použil obžalovaný. Podle obhajoby to značně ovlivňuje celý posudek.

Ani předvolaní svědci do případu nevnesli příliš světla. Před soudem promluvil muž, který oba kamarády při první hádce od sebe odtrhl. Celou situaci popsal víceméně obdobně jako obžalovaný Karel C. Hádku se podle svých slov snažil uklidnit a naléhal, ať Karel odejde pryč, než se něco stane. „Říkal jsem mu, ať jde pryč, a on odmítal, tak jsem se zvedl já,“ popsal soudu událost svědek. Rovněž potvrdil, že jejich společný zavražděný kamarád dlouhodobě velmi intenzivně užíval pervitin a vykazoval známky sebedestruktivního chování. „On se klidně jen tak pořezal na těle, pobíhal venku a křičel na lidi, moc s ním bydlet nešlo, občas se choval skutečně šíleně,“ vypověděl svědek.

U soudu promluvila také bývalá přítelkyně zavražděného muže. Ta jen potvrdila, že ačkoliv k němu měla velmi kladný vztah a byli v kontaktu i po rozchodu, psychické zdraví zavražděného muže se zhoršovalo. Své svědectví podal také muž, který v nočních hodinách na ulici potkal pobodaného muže, kterého pomáhal ošetřit a přivolal mu zdravotníky. Že poškozený těmto zraněním nakonec podlehl, se svědek dozvěděl podle svých slov až dnes. Jeho výpověď ale žádná převratná zjištění nepřinesla.

Soud bude pokračovat ve čtvrtek. Obžalovanému Karlu C. hrozí za vraždu až 11 let za mřížemi a ústavní léčení. Karel C. během středečního jednání také požádal o ukončení vazby, soud ale jeho žádosti nevyhověl. Obžalovaný Karel C. má také poměrně pestrou trestní minulost, která se týká drog či vyhrožování.

Fotogalerie
4 fotografie