Padly čtyři peněžité tresty. Investor a podnikatel, bývalý zastupitel Prahy 1, Jiří Janoušek, dostal trest 10 tisíc korun a navrch uhradí 5 tisíc Praze 1. Miroslava Vlašáková je na tom podobně, zaplatí 10 tisíc v rámci trestu a 6,5 tisíc korun „jedničce“. Pavel Král, bývalý člen ochranky Václava Havla, zaplatí 10 tisíc korun a Praze 1 zaplatí částku okolo 5 tisíc. Hudební skladatel a producent Zdeněk Barták se „prohne“. Dostal trest 75 tisíc korun a navrch okolo 69 tisíc korun pro Prahu 1. „Soud neměl žádných námitek proti uzavření dohody o vině a trestu, protože návrh je přiměřený trestné činnosti a osobám obviněných,“ konstatovala soudkyně Šárka Šantorová.

Video
Video se připravuje ...

Vstup do soudní síně Redaktor Blesku

„Obvinění prohlásí, že skutek spáchali, a následuje dohoda mezi státním zástupcem a konkrétním obviněním o tom jaké jim bude uložený trest a jak bude rozhodnuto o náhradě škody,“ vysvětluje význam dohody o vině a trestu Blesku obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Zuzana Beňová.

Všichni čtyři obvinění byli shledáni vinnými z nedbalosti při správě majetku a maření úkolu úřední osoby, jeden z obviněných se stejného trestného činu dopustil čtyřikrát. Jelikož soud jejich dohodu posvětil, vzdali se obvinění práva na odvolání a musí zaplatit uložené částky. Pokud by nezaplatili, hrozil by jim žalář. Každá nezaplacená částka výměry denní sazby se rovná dvěma dnům odnětí svobody.

6 vyřešeno, 28 zbývá

V případu bylo původně stíháno 34 lidí. Čtyři se státním zástupcem Tomášem Jarolímkem uzavřeli dohodu o vině a trestu, kterou 18. 4. posvětil soud. Dva další lidé přijali peněžité tresty, které jim soud uložil trestním příkazem. Zbylým 28 bylo také nakázáno zaplatit, ti však podali proti rozhodnutí odpor. V lednu s nimi proto začalo hlavní líčení. „Každý z obviněných má samostatnou trestněprávní odpovědnost. To znamená, že u každého z obviněných může být závěr o vině nebo nevině jiný,“ popisuje státní zástupkyně.

Státní zástupce tvrdí, že Praha 1 mezi lety 2012 a 2015 prodala 22 bytových jednotek pod cenou. Obžalovaní podle něj nijak nezjišťovali cenu obvyklou, čímž městské části způsobili škodu 32,5 milionu korun. Ne všichni obžalovaní ale byli ve funkcích během všech čtyř výběrových řízení, které obžaloba zmiňuje. Podle žalobce se obžalovaní dopustili maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

Zbylí stíhaní lidé v lednu u hlavního líčení odmítli, že by se skutků dopustili. Poukazovali mimo jiné na to, že účelem prodeje bytů nebyla jen maximalizace zisku, ale také zastavit úbytek obyvatel v centru metropole. Mezi obžalovanými je například někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09), tehdejší zastupitelé Prahy 1 či úředníci.

Fotogalerie
5 fotografií