Gang falešných bankéřů už delší dobu řádí v hlavním městě. Nejsložitější pro policisty je, že podvod zpravidla probíhá pouze telefonicky a elektronicky. Skutečné pachatele pak bývá složité vyhmátnout. Je proto na místě obezřetnost, opatrnost a selský rozum!

Varování

„Podvod probíhá tak, že se falešný bankéř telefonicky spojí se svou obětí a za využití sociálního inženýrství ji přesvědčí o tom, že někdo ukradl její identitu a nyní si na ni chce vzít v bance úvěr,“ uvádí modelový příklad mluvčí Policie ČR Jan Daněk. Podvodník svou oběť přesvědčí, aby tomu předešla tak, aby si na sebe vzala maximální výši úvěru, čímž vyčerpá svůj limit, tudíž na jeho jméno nikdo cizí úvěr čerpat nemůže.

Potud by bylo vše ještě jakž takž v pořádku. „Následně ale důvěřivce přesvědčí, aby všechny peníze vložil do bitcoinmatu. Tím údajně dojde k anulování této půjčky a peníze se vrátí zpátky do banky,“ pokračuje mluvčí. Ačkoliv by se dalo říci, že by málokoho napadlo se podle toho zařídit, opak je pravdou. Policie eviduje případy, kdy se lidé skutečně zachovali přesně tak, a přišli tak o statisíce.

Podvodníkům naletí, policii nevěří

K několika z takových případů došlo minulý týden. „Žena si vzala v bance půjčku 600 tisíc korun a peníze začala vkládat podvodníkům na účet přes bitcoinmat. Ženy si všiml kriminalista, který varoval před možným podvodem.“ Dotyčná byla neoblomná a policistovi nechtěla věřit.

Zastihl ji totiž nejen během převodu na účet, ale zároveň v té době měla i telefonát s podvodníkem, který ji radil, ať policistu neposlouchá. Nakonec ale uposlechla. „Přesvědčil ji, aby hovor ukončila a přestala peníze do bitcoinmatu vkládat. Tím si díky kriminalistovi zachránila 305 tisíc korun. O 295 tisíc ale přišla, jelikož je tam ještě před jeho příchodem stihla vložit,“ líčí Daněk.

O poznání hůře dopadla jiná žena, která s podvodníky protelefonovala téměř 12 hodin! I ji policisté zastihli v poslední chvíli u bitcoinmatu se sluchátkem v uchu. „Upozornili ji, že je nyní těchto případů hodně a snažili se ji od vkládání peněz odradit. Marně,“ uvádí Daněk. Žena do bitcoinmatu vložila 800 tisíc korun, o které přišla. Druhý den šla vše ohlásit na policii. Uvedla, že podvodníkovi na telefonu „uvěřila, ať policisty neposlouchá a řekne jim, že tam peníze vkládá ze své vůle.“

Třetí případ z nedávné doby se stal před Velikonocemi. Opět v poslední možnou chvíli zastihl všímavý policista ženu, kterak vkládá peníze do bitcoinmatu. „Žena byla tak zmanipulovaná a podvodníkovi na telefonu věřila tak fanaticky, že dokonce začala policistu mlátit kabelkou, aby ji nechal peníze do automatu nastrkat,“ uvádí Daněk. Vše nakonec dopadlo relativně dobře. „Ženu od vkladu peněz také odradil. Povedlo se mu zachránit 600 tisíc korun z 800 tisíc.“

Video
Video se připravuje ...

NFT - Nezaměnitelný token Videohub

Fotogalerie
5 fotografií