Do bytu v Italské ulici se 18. října odpoledne dostali dva muži. Celý ho prohledali, sebrali cennosti, eura, ale i trezor, kde měli majitelé šperky za miliony korun. „Muži pak všechny věci včetně menšího trezoru naskládali do tašek a byt společně opustili. Na smluveném místě si pak kořist rozdělili,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Kriminalisté se hned dali do práce. Na místě činu zajistili stopy, do rukou se jim dostaly také kamerové záznamy. Ty nakonec sehrály klíčovou roli. Nebyly sice tak kvalitní, aby podle nich bylo možné poznat pachatele, všimli si ale maličkosti, kterou držel jeden z podezřelých v ruce. „Panovala domněnka, že ji možná koupil někde v okolí místa činu. To se prověřením skutečně potvrdilo a kriminalisté tím získali videozáznamy z provozovny, kde se muži před činem občerstvili. Díky nim identifikovali 24. října, tedy šest dní po činu, ,starého známého‘, který za obdobnou trestnou činnost byl již v minulosti souzen,“ popsal Rybanský.

Shodou okolností měl muž v tentýž den stání u soudu, a tak si tam na něj kriminalisté počkali. Při výslechu se přiznal a také policistům vydal kradené šperky, jež si předtím schoval u přítelkyně. „Druhého podezřelého policisté vypátrali téhož dne ve večerních hodinách na Václavském náměstí i s částí odcizených šperků, navíc byl v celostátním pátrání. Na policejní služebně se ke krádeži doznal a následně předal policistům i zbytek odcizeného lupu, který měl doma,“ uvedl mluvčí.

Celkem kriminalisté u obou mužů dohromady zajistili šperky v hodnotě dva miliony tři sta tisíc korun, po dalších stále pátrají. Za krádež a porušování domovní svobody hrozí gaunerům až osm let za mřížemi.

Video
Video se připravuje ...

Krádež šperků z bytu v Italské ulici v Praze (říjen 2022) Policie České republiky

Fotogalerie
12 fotografií