Martin Č., kterého obžaloba viní z několika hrůzostrašných činů, dovedla v pátek ráno z vazby k Městskému soudu v Praze eskorta v poutech. Ta mu zůstala nasazená po celou dobu jednání – během vazby se totiž dopustil násilného jednání vůči zaměstnankyni Vazební věznice, psycholožce, a tak předsedkyně senátu Daniella Sarah Sotolářová raději přistoupila k mimořádnému bezpečnostnímu opatření.

Co vše má muž podle obžaloby na svědomí? Svou přítelkyni J. H. (29) opakovaně fyzicky napadal. Z obžaloby vyplývá, že si s ním žena prožila hotové peklo. „Napadal ji údery dlaní i pěstí do oblasti obličeje, kopy do těla, přičemž jí zakazoval vyhledat lékařské ošetření, a to přesto, že to v důsledku vzniklých zranění v podobě modřin, tekoucí krve z nosu, otoků v obličeji apod. potřebovala. Vulgárně jí nadával, omezoval její kontakty jak s přáteli, tak s rodinou a vyhrožoval jí usmrcením její matky a zabitím jejích koček, do kterých před poškozenou kopal,“ popisuje obžaloba.

Na domácnost nijak nepřispíval, po ženě chtěl navíc osm milionů korun. Jeho přítelkyně si pak ze strachu půjčila 100 tisíc korun, které Martinovi předala, to mu ale nestačilo. „Obžalovaný požadoval další peníze, kdy jí vyhrožoval, že pokud mu částku nezaplatí, uřízne jí prst u nohy nebo podřízne její kočky. Dále obžalovaný po poškozené požadoval i přes její zjevný nesouhlas orální i vaginální sex, kdy průběh pohlavního styku si obviněný opakovaně fotil a nahrával,“ viní dále obžaloba muže.

Poté, co se vše provalilo, byl Martin Č. obviněn a skončil ve vazbě, ani to ho ale nedonutilo sekat latinu. Vězeňská psycholožka ho po standardním pohovoru odváděla zpět na vazbu, když vtom se gauner zastavil, nečekaně se otočil a ženu chytl zezadu za vlasy. „Snažila se mu vysmeknout a utíkat, což se jí nepodařilo, a zároveň volala o pomoc. Obžalovaný jí přiložil a přitiskl hrot zelenočerné propisovací tužky ke krku a řekl jí do ucha, aby katr odemkla svými klíči. Následně, když se v důsledku volání o pomoc začali sbíhat příslušníci vězeňské služby, zakřičel na ně: ,Ani hnout, nebo…‘, přičemž hrozbu nedokončil, protože proti němu bylo užito donucovacích prostředků a byl zadržen,“ popisuje obžaloba. Martinovi Č. hrozí až 12leté vězení.

Výpověď obžalovaného

Soud po přečtení obžaloby vyzval muže k vyjádření. Ten využil svého zákonného práva a prohlásil vinu v případě napadení vězeňské psycholožky. Co se týče přítelkyně, přiznal se, že ji vydíral. „To, že mi dlužila osm milionů korun, se nezakládalo na pravdě, vymyslel jsem si to. Těch 100 tisíc, které si půjčila od banky, mi předala, jelikož jsem je po ní chtěl. Měl jsem ji rád, i když jsem se tak nechoval. Peníze mi dala s tím, abych odešel, ale ona na mě byla citově závislá a dohodli jsme se, že to spolu ještě zkusíme,“ uvedl u soudu.

Řekl, že jeho přítelkyně užívá marihuanu, s čímž se odmítal smířit, a proto jí vyhrožoval, že ji udá. „Kategoricky odmítám, že bych jí vyhrožoval uříznutím prstu nebo zabitím jí či někoho jejího blízkého,“ dodal. Žít spolu podle jeho slov začali v červnu 2021 poté, co se nějakou dobu intimně scházeli. „Je pravda, že když jsem přišel opilý z hospody, tak jsem jí facku dal, ale určitě ne tak, jak to popisuje ona. Já mám 160 kg, a kdybych jí dal pěstí, dopadlo by to úplně jinak. To, že jsem jí vulgárně nadával, je pravda. Kočkám jsem nikdy neublížil, ony mě měly rády,“ nechal se slyšet. Žena prý měla modřiny, že by jí tekla krev, podle něj není pravda, stejně jako to, že by ženu kopal.

Co se týče obžaloby ze znásilnění, Martin Č. uvedl: „Spali jsme spolu tak čtyřikrát týdně, vždy začala ona a vždy s tím souhlasila. Nikdy jsem ji k žádnému sexuálnímu styku nenutil. Sexuální akty jsme si nahrávali, přišel jsem s tím já a poškozená o tom věděla – jednou se jí to nelíbilo a pak si to užívala. Když se jí to nelíbilo, vypnul jsem to,“ uvedl muž, který u soudu také přiznal, že byl už v minulosti odsouzen za vyhrožování svým bývalým partnerkám, a to k obecně prospěšným pracím.

„Nedokážu si vysvětlit, jak to, že poškozená trpí posttraumatickou stresovou poruchou,“ dodal. Uvedl také, že když byl opilý a naštvaný, psal ženě vulgární zprávy, například „chcípni, ty k*ndo, nesnáším tě, o všechno jsi mě připravila“ nebo „doufám, že až přijdu domů, budeš tam ležet s pořezanýma žílama, ty k*ndo“. Tím výpověď obžalovaného skončila, soud rozhodl o prodloužení vazby a jednání bylo odročeno.

Fotogalerie
8 fotografií