V případu jde o pergamen z roku 1347, ve kterém papež schvaloval vznik vysokého učení. Univerzita dokumenty představila veřejnosti v červnu 2018, historici o nich do té doby nevěděli. Kupní smlouvu Univerzita Karlova podle svého rektora Tomáše Zimy podepsala s J&T Bankou, cena ani předchozí osudy listiny nebyly zveřejněny. „Univerzitě nebylo v době koupě známo, že by listiny měly pocházet z trestné činnosti,“ uvedl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

O zlodějině starožitním věděl

Podle obžaloby cenné dokumenty před více než sto lety zmizely z archivu, šéf obchodu se starožitnostmi, pan S., je získal v roce 2018 a obratem prodal univerzitě. Muž přitom podle soudu věděl od znalce, že listiny byly kradené a má je odevzdat státnímu archivu. „Jedinou chybu, co jsem udělal, že jsem to neprodal v Londýně o nulu víc někomu jinému,“ řekl Salmon u soudu. Hájil se tím, že dokumenty koupil od starožitníka v Rakousku a s krádeží neměl nic společného. Soud mu ale neuvěřil.

Dvacet milionů korun, které by měla získat Univerzita Karlova, je podle žalobkyně zajištěno na účtu Josefa S. z přípravného řízení. Listiny jsou v univerzitním trezoru, podle ČT na nich zůstává policejní plomba.

Video
Video se připravuje ...

První rektorka UK: O tom, proč univerzita potřebuje ombudsmana a v čem vědci během pandemie selhali Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií