Privátní gayklub Escape se nacházel v centru Prahy v ulici V Jámě, dnes již neexistuje. Podle verdiktu tam provozovatelé klubu nejméně od dubna 2015 do listopadu 2017 zjednávali mladíky ve věku 18 až 25 let, a to nejen na pozice tanečníků a společníků, ale i k poskytování sexuálních služeb za úplatu.

Od prostitutů pak vybírali peníze tak, že vyžadovali platbu za využití privátního prostoru v klubu či „výkupné“ v průměrné výši 2000 korun za to, když chtěl prostitut opustit bar se zákazníkem. Zaměstnanci klubu se podle soudů podíleli i na přímém dohazování tanečníků zájemcům, z čehož měli provize. Od mladíků také vybírali pokuty za údajné pracovní prohřešky.

Kuplířství se podle trestního zákoníku dopustí člověk, který jiného člověka „přiměje, zjedná, najme, zláká nebo svede k provozování prostituce“, nebo „kořistí z prostituce provozované jiným“. V základní sazbě hrozí kuplíři šest měsíců až čtyři roky vězení. Členům organizované skupiny se sazba zvedá na dva až osm roků.

„Jednání obžalovaného i dříve odsouzených a dělba jednotlivých činností dosáhly nepochybně té úrovně, aby bylo možno hovořit o organizované skupině. To zvyšuje společenskou škodlivost jednání,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Vanda Činková.

Byl to jen bar a diskotéka?

„Koupil jsem klub, který už fungoval deset let. Na jeho organizaci jsem nic nezměnil. Klub neměl žádné pokoje, byl to jen bar a diskotéka, byl zcela otevřený s jedním privátním místem za závěsem. Nikdy jsem se nezajímal o nábor tanečníků, nikdy jsem z těch chlapců nic nevydělal. Nikdy jsem nekořistil z prostituce a ani jsem to nikdy nechtěl,“ prohlásil dnes Scolari.

„Nechápu to všechno, co se vůči našemu klubu seběhlo, když v Praze je otevřená další stovka podobných klubů,“ dodal italsky. U pražského městského soudu se muž dříve prezentoval jako manažer slavných zpěváků. Trval na tom, že tanečníky do klubu nikdy nepřijímal on sám, ale jeho podřízení. Podotkl také, že sex s více lidmi nebo s prostituty není nelegální.

U dnešního odvolacího jednání Scolariho zastupovali advokáti Tomáš Sokol a Renata Vesecká. „Z výpovědí je patrné, že do toho podniku se prostituti hrnuli, aniž by je bylo třeba zjednávat. Prostě proto, že tam očekávali zákazníky a s tím spojený zisk,“ řekl Sokol.

Společně s Veseckou také poukazovali na to, že vláda i město Praha několikrát vážně uvažovaly o legalizaci a zdanění prostituce. Podle Vesecké tak už společenská škodlivost obdobných jednání není taková jako dříve. „Judikáty ze 70. let 20. století jsou nevýstižné. Je třeba hodnotit celkový vývoj společnosti,“ argumentovala.

Soudy už dříve pravomocně odsoudily k podmíněným trestům jednatele klubu Luboslava Arsova a provozní Lukáše Rejmona a Branislava Tomaníčka. Muži prostituci v klubu popírali, na rozdíl od Scolariho se ale neodvolali.

Byli tam nezletilí chlapci?

Obžaloba původně uváděla, že v podniku provozovali prostituci i nezletilí chlapci. V hlavním líčení se ale neprokázalo, že obžalovaní věděli o tom, že tito hoši nejsou plnoletí. Mladiství používali doklady se zfalšovaným datem narození.

Scolari čelil obvinění také ze svádění k pohlavnímu styku a z ohrožování výchovy dítěte. Obžaloba tvrdila, že se svým partnerem opakovaně opíjeli tři nezletilé mladíky a potom s nimi měli skupinový sex. V tomto ohledu ale soudy Scolariho osvobodily. Neprokázalo se ani to, že Scolari s dalším mladistvým a s Arsovem vyjeli za společnými sexuálními zážitky do ciziny.

Fotogalerie
17 fotografií