Víc škody než užitku způsobili dva „opraváři“ střech, a ještě za to chěli statisíce! Stařenka (71) se v září ozvala firmě, kterou našla na internetu a která měla opravovat střecha a okapy. Dohodla si s nimi podmínky i datum opravy s tím, že cenu si upřesní na místě podle toho, co vše bude třeba udělat a kolik času to zabere. 

Ve smluvený den na místo skupinka mužů skutečně dorazila, vše ovšem proběhlo úplně jinak, než žena předpokládala a než bylo dohodnuto. „Muži začali demontovat z domu zdravé okapy s tím, že je potřeba je také vyměnit, a přidali i sumu, kolik to bude stát. Ženě se tři tisíce zdály nesmyslné, a když se proti částce i výměně ohradila, byla poslána do kuchyně, aby udělala kávu,“ popsal jednání řemeslníků policejní mluvčí Jan Rybanský.

O kafe ale mužům nejspíš vůbec nešlo - nechtěli, aby je žena při práci hlídala a cokoliv namítala. „Poté, co se vrátila s kávou zpět, byly okapy vyměněny za jiné, méně kvalitní, střecha neopravena a vše uklizeno,“ uvedl mluvčí. To ale nebylo jediné překvapení, které na nebohou stařenku čekalo. Muži si za „opravy“ řekli neskutečných 270 tisíc! Vše navíc chtěli bez vystavení potvrzení, jinak by prý cena byla ještě vyšší. „Žena byla tímto psychickým nátlakem a celou situací natolik paralyzována, že se nezmohla na jakýkoli odpor. Souhlasila i s tím, že ji odvezou do banky, kde obnos vybere, neboť doma měla ,jen' dvě stě tisíc, a to bylo podle dělníků málo,“ popsal neskutečné chování mužů Rybanský.

Ženě se však naštěstí po cestě vše rozleželo v hlavě. Místo do banky hned poté, co vystoupila z auta, tak zamířila na policejní stanici a tam vše nahlásila. Muži mezitím vzali nohy na ramena, podle registrační značky je ale policisté zanedlouho chytili. „V současné chvíli je dvojice mužů stíhána vazebně pro podezření z trestných činů podvod a poškození cizí věci, neboť škoda, která byla na střeše jejich zásahem způsobena, předběžně odhadnuta na bezmála sedmdesát tisíc korun,“ popsal mluvčí. 

Je jich víc?

Není to bohužel jediný případ - v Praze policisté zaznamenali celkem dva takové. Způsob, jakým podváděli, byl vždy stejný. Dva až čtyři lidé se snaží u seniorů navodit dojem, že práci skutečně provedli, i když to není pravda, a pak na ně psychicky tlačí, aby jim zaplatili nesmyslné částky.

Policisté nevylučují, že by takových případů mohlo být mnohem víc. „Touto cestou se obracíme na případné další poškozené, kterým se popsaná situace s muži na fotografiích stala v průběhu posledních měsíců, aby kontaktovali linku 158 nebo se osobně dostavili na policejní služebnu a poskytli svědectví,“ žádají policisté.

Fotogalerie
8 fotografií